Succesiune!
Bună seara, doresc să adresez și eu o întrebare.
Acum 5 ani bunica mea a murit, copii acesteia în tot acest timp nu au deschis nicio succesiune.
Acum fata dânsei, care a stat în Italia de 30 de ani s-a gândit ca ar fi bine sa vândă apartamentul, însă eu nu sunt de acord cu aceasta (eu fiind nepoata decedate), deoarece eu împreună cu tatăl și fratele meu am locuit toată viata împreună cu aceasta, iar în ultimele ei luni de viață eu am fost lângă aceasta și am avut grija de ea.
Întrebarea mea este acum, ce as putea face în legătură cu acest aspect?
Nu sunt de acord ca aceasta să îl vândă, în schimb sunt de acord sa trăiască în acest apartament pana în momentul în care nu va mai fi.
Multumesc,din păcate bunică mea nu a mai apucat sa facă contract de vânzare cumpărare între mine și ea(dorința ei fiind ca acest imobil sa îmi rămână mie)
Mulțumesc!
adriandimitriu
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
1. apartamentul nu se poate vinde fara succesiune
2. la succesiune se prezinta sotul supravietuitor (daca exista), copiii si, daca sunt printre ei decedati, nepotii corespunzatori.
3. daca dvs faceti parte din cei de mai sus, va veti infrupta din masa succesorala.
4. daca vreti sa ramaneti in apartament va trebuie sa platiti partea celorlalti, denumita sulta. valoarea acesteia se poate stabili de comun acord sau de catre instanta
CHKa
Utilizator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Din pacate pentru dvs. , daca nu s-au facut acte in timpul vietii bunicii … acum e tarziu . Faptul ca ati trait acolo toata viata , sau ca ati ingrijit-o ,nu va aduce in nici un fel vreun drept in plus . Ati si beneficiat , ca - presupun - nu i-ati platit vreo chirie … Daca tatal dvs. ( fiul bunicii ) e in viata , nici nu aveti vreun cuvant de spus , ca nu va mosteniti bunica . Daca fiica vrea sa dezbata succesiunea , o va face , e dreptul ei . La notar - daca va intelegeti , in instanta - daca nu va intelegeti ( pare ca situatia e caz de instanta ) . Dupa ce se stabilesc cotele cuvenite fiecarui succesor , egal pentru toti copiii bunicii , urmeaza partajul , impartirea . Cine are bani sa plateasca partile celorlalti ( sulte ) poate pastra apartamentul . Fiecare isi va primi partea , fizic sau in bani . Nu e suficient sa doriti dvs. ca matusa sa locuiasca acolo , mai trebuie sa vrea si dansa . Cum un apartament nu se poate imparti in doua unitati locative de sine statatoare , instanta nu va da o hotarare in acest sens . Daca nici unul dintre mostenitori nu poate ( sau nu vrea ) sa plateasca sultele , vor putea primi un termen de cateva luni sa vanda impreuna si sa imparta banii conform cotelor . Daca nici cu asta nu vor fi de acord , instanta va dispune vanzarea la licitatie a bunului ( obtinand - poate - nici jumatate din valoare ) , iar suma va fi impartiti conform cotelor . Acest ultim scenariu este cel mai pagubos pentru toate partile . Dar nimeni nu poate fi silit sa ramana in indiviziune . PS. Chiar daca matusa ar fi de acord sa foloseasca si ea apartamentul , la decesul ei nu va va reveni dvs. , ci mostenitorilor ei .
Chiar dacă înțeleg că nu vă place, soluția cea mai ieftină ar fi ca moștenitorii bunicii să facă doar succesiunea, fără partaj, apoi să vândă împreună și să împartă banii conform cotelor-părți din dreptul de proprietate comună.
Mostenire
Sorenica
Buna ziua! Exista următoarea situatie: mama decedata , tata în viata, 3 surori. Tata si mama proprietarii unui apartament. Cat este tatăl în viata , copiii ... (vezi toată discuția)