avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... As vrea sa va intreb cum pot face sa revin la numele ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

As vrea sa va intreb cum pot face sa revin la numele ...

Bună ziua! :)As vrea sa va intreb cum pot face sa revin la numele care.l aveam inainte de a ma casatori.Eu m.am casatorit in anul 1990 cu un italian,imediat dupa revolutie am plecat in Italia.Ne.am casatorit in Craiova in aprile 1990,pe actul de casatorie am fost inscrisa cu numele sotului.Am plecat in Italia,unde fiecare isi pastreaza numele de la nastere.Deci in Italia eu am numele de cand eram necasatorita,nu al sotului.Stau in Italia de 35 de ani si tot ce am ,serviciu,apartament ,masina e totul pe numele de cand eram necasatorita.Deci rezult in Romania cu numele sotului ,si in Italia cu numele meu care.l aveam inainte de casatorie.Dorinta mea e sa pastrez numele meu original,ce pot face, in momentul acesta daca vreau sa fac un pasaport romanesc sau buletin trebuie neaparat sa pun numele sotului,Dar eu vreau sa pastrez numele meu.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:41, 25 Septembrie 2025
Prin procedura de schimbare a numelui pe cale administrativă reglementată de OG nr. 41/2003 privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice.
– Se formulează o cerere la serviciul de stare civilă din localitatea unde aveți domiciliul în România.
– Se publică un anunț într-un ziar local.
– Dacă nu există opoziții și motivele sunt temeinice (iar cazul dvs. e foarte bine motivat: rezidență de 35 de ani în Italia, toate actele și viața personală sub numele de naștere), se emite o dispoziție a prefectului prin care se aprobă schimbarea numelui.
– Ulterior, se modifică actele de identitate și documentele de stare civilă

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu mai vreau sa iau numele viitorului sot idi_80 idi_80 Peste cateva zile urmeaza sa ma casatoresc. Am depus deja actele la Oficiul pentru casatorii, acolo am avut surpriza sa constat ca nu pot sa-mi pastrez numele ... (vezi toată discuția)
Schimb nume dupa divort si unul din soti decedat nadejdailea nadejdailea Buna ziua, casatorita in romania si dupa 16 ani ne-am divortat in Spania, el a decedat dupa 2 luni de la divort. Nu am specificat schimbarea numelui si pactul ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie in italia Mirelar Mirelar Buna! Sunt casatorita de putin timp cu un cetatean italian si la casatoria civila fiecare a ramas cu numele lui de familie . Intrebarea mea este : Ce trebuie ... (vezi toată discuția)