avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa va intreb pt cedarea a unei parti din teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa va intreb pt cedarea a unei parti din teren

Buna ziua!vreau sa va intreb pt cedarea a unei parti din teren particular primarie pt drum public, ca proprietar am dreptul la despagubire din partea primarie?am act de proprietate care mentioneaza faptul ca terenul pe care este drum este al meu.multumesc!
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 09:37, 3 Octombrie 2025
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca Primaria are nevoie de teren - in interes public - va expropriaza , ceea ce inseamna ca aveti dreptul la despagubiri . Daca nu e interesata , si nu doreste sa faca un drum public pe acolo ( au nevoie doar cativa vecini ) , nu are nici o treaba Primaria . Acestia ( vecinii ) pot sa va ceara drept de servitute de trecere pe terenul dvs. si , daca nu sunteti de acord , iar ei nu au alta solutie de a ajunge la terenul lor , va actioneaza in instanta si-l vor obtine . De multe ori , in ansamblurile de locuinte , proprietarii doresc sa doneze Primariei cotele de drum , in asa fel incat sa nu mai fie ei nevoiti sa-l intretina , asfalteze , etc. .Intr-un asemenea caz , nu veti primi nici o despagubire , Primaria va face , dvs. , celor interesati , o favoare , ca nu are nevoie de acel teren , interesul este al dvs. . Pentru Primarie nu va insemna decat cheltuieli in plus , care vor trebui facute . Si , daca nu toti proprietarii sunt de acord sa doneze , nu se face si punct .
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2025
CHKa, utilizator
multumesc pt raspuns..este deja drum dar ne obliga sa ne retragem 1,5 m pt ca strada este f ingusta si are nevoie de latime minima mai mare dupa plan urbanistic
avem drept la despagubiri?este necesar sa consult un avocat?multumesc inca o data
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu sunt jurist , poate ar fi bine daca ati consulta un avocat , dar cum de ati primit autorizatii de construire fara sa aveti drum , in asa fel incat sa inceapa macar o masina , eventual - o ambulanta , o masina de pompieri ? Fereasca Cerul , dar e posibil sa existe o asemenea nevoie … Sau … s-a construit fara autorizatii ? ca , daca asa e cazul , nu e cazul de despagubiri … mai degraba de amenzi … Primaria nu va ia proprietatea , ramaneti tot proprietar pe acea falsie , asa cum sunteti proprietar si pe cei 1,5 m existenti deja , doar ca va mai retrageti inca 1,5 m .
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2025
CHKa, utilizator
Buna ziua

Ce inseamna ca va obliga sa va retrageti?

Retragerile minime nu inseamna expropriere. Inseamna ca puteti construi ceva pe terenul dvs respectand anumite cerinte minime.

In alta ordine de idei puteti fi despagubit numai daca sunteti expropriat. Primaria poate sa ceara in prima faza sa donati acel teren/bucata de teren. Dar nu puteti fi obligat sa o faceti decat prin expropriere si atunci da, trebuie sa fiti despagubit.
Vrea despăgubire pe 20*1.5=30 mp. Nu se gândește la ce înseamnă să întreții un drum.

Alte discuții în legătură

Utilitatile altora pe terenul meu batzik batzik Am un teren pentru care doresc sa fac un puz. Problema mea e urmatoarea: Vecinii si-au tras utilitatile prin el, si acum imi cer sa le donez bucata pe care ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001 art 5 ovidiu7 ovidiu7 ART. 5 din legea 10 spune : \" Nu sunt indreptatite la restituire sau la alte masuri reparatorii persoanele care au primit despagubiri potrivit ... (vezi toată discuția)
Parcela cumparata fara "drum public " .... pe hirtie .. ca fizic este ... vio1976 vio1976 Buna ziua , A fost cumparata o parcela de teren linga Timisoara in comuna Ghiroda iar in momentul in care am cerut avizele pentru constructie si am ajuns la ... (vezi toată discuția)