Urmează să fiu dat afară de la actualul loc de muncă (CIM pe perioadă nedeterminată) și am nevoie de un sfat legat de legalitate și drepturile mele.
Firma îmi oferă două variante:
1. Încetare de comun acord, la finalul lunii să fie ultima zi de muncă, cu promisiunea că îmi dau o sumă de bani extra tot la finalul lunii, dar nu prin statul de plată / nu în contul personal unde venea salariul până acum, ci la o bancă străină dar cu sediu și în RO, fără acte și fără să semnăm nimic legat de asta.
SAU:
2. Desființarea postului, caz în care nu îmi dau niciun ban compensatoriu, doar salariul pe luna de preaviz și zilele de concediu rămase.
Problema mea este că:
1) dacă semnez încetarea de comun acord fără să trecem și acea sumă de bani în decizie, pe lângă că pierd dreptul la șomaj și la asigurare medicală, am dubii că îmi vor da acei bani „pe încredere”,
iar 2) dacă îmi dau la cealaltă bancă acea sumă, nu știu dacă nu voi avea probleme cu ANAF. Este o sumă sub 8000 lei, dar nu știu dacă nu este ilegal ce fac ei iar ANAF să mă tragă la răspundere, eventual cu amendă sau pușcărie.
Eu personal doresc să facem lucrurile legal și să fiu și eu asigurat că voi primi acei bani, nu "pe încredere", dar se pare că ei insistă pe altă variantă.
Ce mi-ați recomanda să fac sau să aleg în situația asta? Mulțumesc pentru orice răspuns.