Buna seara, Doresc sa cer in instanta mutarea unui dispozitiv (cutii postale) de pe peretele comun cu imobilul nostru. Deoarece nu am gasit intelegere de la proprietarii dispozitivului pentru a-l muta (am dovezi scrise cu rugaminti de mutare, inclusiv o notificare) si am fost afectati fonic timp de 2 ani doresc sa cer daune morale. Trebuie neaparat sa stabilesc eu o suma sau o stabileste instanta? Cat ar fi taxa de timbru, se calculeaza in functie de suma? Cam care ar fi un nivel de suma care se stabileste de obicei?
Din ce spui, sunt două cereri distincte, care pot fi formulate în aceeași acțiune:
1. Obligarea pârâtului la mutarea dispozitivului (cutiilor poștale) de pe peretele comun;
2. Acordarea de daune morale pentru disconfortul fonic și psihic suferit în perioada respectivă.
Temei legal: art. 630 și urm. din Codul civil (privind coproprietatea) și art. 1349–1357 C.civ. (răspunderea civilă delictuală).
Tu, ca reclamant, poți indica o sumă estimativă, dar instanța nu este obligată să o acorde integral — ea decide cuantumul în funcție de:
-intensitatea și durata suferinței;
-dovezile depuse (martori, înregistrări, notificări, expertiză fonică dacă există);
-gravitatea faptelor și conduita pârâtului (dacă a ignorat rugămințile, notificările etc.).
Dacă nu ești sigur de sumă, poți menționa generic „daune morale în cuantum ce va fi stabilit de instanță” — e perfect legal și des întâlnit.
Apoi taxe:
Taxa de timbru
Se plătește la depunerea acțiunii, conform O.U.G. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru:
-pentru cererea de obligare la mutare/disfuncționalitate (neavând valoare patrimonială): 50 lei;
-pentru cererea de daune morale:
dacă indici o sumă concretă, se calculează 5% din acea sumă;
dacă lași instanța să stabilească cuantumul, se aplică tot 50 lei (fiind considerată cerere nepatrimonială).
Așadar, în practică, taxa totală de timbru va fi de 100 lei, dacă formulezi acțiunea cum am descris mai sus.
Răspunsul este eronat ,din modul de formulare rezulta ca este obținut folosind AI.Nu exista varianta ca instanta sa stabilească valoarea daunelor fără a fi investita cu solicitarea unei sume, pe care o poate admite în parte,admite în totalitate sau respinge.Puteti sa cereți cât vreți în general sumele oferite sunt relativ mici..Discutați cu un av nu merge cu modele și sfaturi eronate oferite pe forumuri .Eronat este și modul de stabilire al taxei de timbru 5%etcetc.
Inselaciune
lala21
Buna ziua. Numai ce s-a incheiat un proces...si eu sunt parte vatamata. Primesc daune materiale in acest caz sau numai partile civile? (vezi toată discuția)