avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Pot folosi un nume de firma care nu corespunde cu ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Pot folosi un nume de firma care nu corespunde cu persoana juridica actuala?

Buna ziua,
Voiam sa va intreb daca este legal sa folosesc un nume de firma care nu corespunde cu numele din reg comertului. Am o firma, care nu are angajati, lucrez in mare cu alte persoane juridice si astfel nu mai merita sa tin deschis un SRL, astfel mi-am facut un PFA si voiam sa intreb daca pot face, in schimb, publicitate cu un nume, logo si identitate al unei firme care nu exista in ONRC? Sau sunt limitat la propriul nume din punct de vedere al perceptiei publice. Ma gandeam la toate restaurantele la care am fost care se numeau intr-un fel dar pe bon, firma care imi incasa plata avea cu totul altul :)) si am presupus ca nu este ilegal, dar am vrut sa intreb inainte. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: GCI87 , utilizator 00:21, 6 Octombrie 2025
1. Numele legal al firmei (cel din ONRC)

Acesta este numele juridic al persoanei juridice (ex: SC Alfastar Consulting SRL sau Popescu Mihai PFA).
Este numele care trebuie să apară:
în toate documentele oficiale (contracte, facturi, bonuri fiscale, chitanțe etc.);
în relațiile cu instituțiile statului (ANAF, ITM, bănci etc.).
Deci nu poți emite documente fiscale cu un alt nume decât cel înregistrat în ONRC.

2. Denumirea comercială / brandul
Însă poți opera sub o denumire de brand diferită de cea legală — exact cum fac restaurantele, cafenelele, firmele de web design, etc.

De ex:
Pe firmă scrie: Popescu Mihai PFA
Dar public te prezinți ca: Studio PixelLab
Pe bon fiscal va apărea tot Popescu Mihai PFA, dar sigla, site-ul, materialele promoționale, pot avea numele Studio PixelLab.

Această practică este perfect legală, atâta timp cât:
1. Nu creezi confuzie cu alte mărci înregistrate (adică nu copiezi un brand existent);
2. Nu folosești un nume care ar putea induce publicul în eroare (de exemplu, un nume care sugerează altă entitate legală);
3. În documentele oficiale și în site trebuie să precizezi clar denumirea legală (de obicei în subsol, de exemplu: „Studio PixelLab este marca utilizată de Popescu Mihai PFA, CUI 12345678, J12/XXXX/2025”).

GCI87 a scris:

Buna ziua,
Voiam sa va intreb daca este legal sa folosesc un nume de firma care nu corespunde cu numele din reg comertului. Am o firma, care nu are angajati, lucrez in mare cu alte persoane juridice si astfel nu mai merita sa tin deschis un SRL, astfel mi-am facut un PFA si voiam sa intreb daca pot face, in schimb, publicitate cu un nume, logo si identitate al unei firme care nu exista in ONRC? Sau sunt limitat la propriul nume din punct de vedere al perceptiei publice. Ma gandeam la toate restaurantele la care am fost care se numeau intr-un fel dar pe bon, firma care imi incasa plata avea cu totul altul :)) si am presupus ca nu este ilegal, dar am vrut sa intreb inainte. Va multumesc!

Nicoleta Silvia Hulpus a scris:

1. Numele legal al firmei (cel din ONRC)

Acesta este numele juridic al persoanei juridice (ex: SC Alfastar Consulting SRL sau Popescu Mihai PFA).
Este numele care trebuie să apară:
în toate documentele oficiale (contracte, facturi, bonuri fiscale, chitanțe etc.);
în relațiile cu instituțiile statului (ANAF, ITM, bănci etc.).
Deci nu poți emite documente fiscale cu un alt nume decât cel înregistrat în ONRC.

2. Denumirea comercială / brandul
Însă poți opera sub o denumire de brand diferită de cea legală — exact cum fac restaurantele, cafenelele, firmele de web design, etc.

De ex:
Pe firmă scrie: Popescu Mihai PFA
Dar public te prezinți ca: Studio PixelLab
Pe bon fiscal va apărea tot Popescu Mihai PFA, dar sigla, site-ul, materialele promoționale, pot avea numele Studio PixelLab.

Această practică este perfect legală, atâta timp cât:
1. Nu creezi confuzie cu alte mărci înregistrate (adică nu copiezi un brand existent);
2. Nu folosești un nume care ar putea induce publicul în eroare (de exemplu, un nume care sugerează altă entitate legală);
3. În documentele oficiale și în site trebuie să precizezi clar denumirea legală (de obicei în subsol, de exemplu: „Studio PixelLab este marca utilizată de Popescu Mihai PFA, CUI 12345678, J12/XXXX/2025”).

GCI87 a scris:

Buna ziua,

Va multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala caprice caprice Cum se poate promova o intreprindere individuala ca brand sau marca? Adica i se poate atribui o denumire ca in cazul srl-ului? As vrea sa infiintez o agentie ... (vezi toată discuția)
Denumire neoficiala studio de yoga sarbu_sandra@yahoo.com sarbu_sandra@yahoo.com Bună ziua, Urmează să deschid un studio de yoga, iar activitatea va fi desfășurată sub un PFA. Totuși, aș dori să promovez studioul sub o denumire ... (vezi toată discuția)
Conþinut firmã vmoney vmoney Bună tuturor! Imi puteţi spune ce trebuie să conţină firma societăţii. După cum îmi amintesc pe firmă trebuie trecut obligatoriu denumirea ... (vezi toată discuția)