avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! As vrea sa va prezint urmatoarea situatie: ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! As vrea sa va prezint urmatoarea situatie: - in 2005 ...

Buna ziua!
As vrea sa va prezint urmatoarea situatie:
- in 2005 sora mea a achizitionat un teren extravilan pt care a fost semnat un Antecontract de V-C, urmand ca tranzactia sa fie finalizata dupa eliberarea Titlului de proprietate, insa vanzatoarea nu a mai continuat demersurile necesare
- intre timp sora mea s-a imbolnavit, iar eu nu am stiut de aceasta situatie ca sa o pot ajuta
- in 2019 vanzatoare a decedat si are doi mostenitori (cf unui raspuns oficial primit de la primarie in urma unei solicitari)
- am incercat sa iau legatura cu unul din mostenitori, i-am explicat situatia insa situatia nu s-a rezolvat
- cf unei surse neoficiale din primarie, acest teren nu este prins in masa succesorala din actul de succesiune; de aceea nu stiu daca mostenitorii ar fi fost indreptatiti sa continue procedura; cf aceleiasi surse neoficiale nu se emisese tilu de proprietate la sfarsitul 2024 pt acest teren.
- in Antecontract este mentionat faptul ca "Daca vanzatoare promitenta se razgandeste, nu respecta termenul stabilit, nu intocmeste documentatia necesara vanzarii, cumparatoarea promitenta se va putea adresa instantei de judecata pentru a pronunta o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act de vanzare- cumparare..."
- in toata aceasta perioada s-a platit impozit pe teren deoarece la primarie este deja luat in evidenta (probabil in baza antecontractului). In acest sens, detinem cateva Instiintari de plata si chitante / op-uri care dovedesc plata impozitelor.
- am solicitat extrase de Carte Funciara de la ANCPI si pt CF respectiva este mentionat PROPRIETAR NEIDENTIFICAT
Pentru a o putea reprezenta pe sora mea am Decizie de curatela, precum si Procura notariala.
Ne puteti spune, va rog, daca se poate obtine o hotarare judecatoreasca tinand cont de aceste aspecte si care sunt pasii de urmat?
Exista riscul ca acest antecontract sa fie prescris?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: florena2018 , utilizator 16:53, 7 Octombrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Daca vanzatoare promitenta se razgandeste, nu respecta termenul stabilit, nu intocmeste documentatia necesara vanzarii, cumparatoarea promitenta se va putea adresa instantei de judecata pentru a pronunta o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act de vanzare- cumparare..."

Dacă acesta este actul adițional, trebuie să deschideți proces în instanță
Instanta de judecată va emite o hotărâre care să tina loc de contract v/c.

"Exista riscul ca acest antecontract sa fie prescris?"

Depinde foarte mult ce este prevăzut în acest antecontract.
Tot în instanță o să aflați și răspunsul în privința prescripției

Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2025
SunnyXxxX, utilizator
Multumesc pt raspunsul prompt!
.
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2025
florena2018, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare anitsirc73 anitsirc73 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Intre persoanele fizice A si B s-a incheiat la data de 15.01.2008 un antecontract de v-c pentru un teren ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare- cumparare/vanzator decedat- cum trebuie sa procedez? roman gheorghe roman gheorghe Am cumpărat un teren de la o persoană ca fiind moştenitoare alături de ceilalţi fraţi ai ei pe titlul de proprietate pe baza unui precontract de ... (vezi toată discuția)
Intrare in posesie a unui apartament skkyps_ady skkyps_ady Cine imi poate spune ce se poate face in cazul in care un promitent vanzator nu se prezinta sa faca actele la data stabilita?cum se poate intra in posesia ... (vezi toată discuția)