avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecere de la pensie de invaliditate la pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecere de la pensie de invaliditate la pensie de varsta cu doar 200 lei in plus

Buna ziua. Este normal ca o pensie de invaliditate (grad 2-75%) de 3890 sa se mareaasca cu doar 200 lei la trecerea la pensie de varsta. 65 ani? Mentionez ca vechimea este de 34 ai si 9 luni+serviciul militar. Nu inteleg cum, daca penalizarea era de 25%, trecerea la pensie de varsta fara penalizare este de cu doar 200 lei in plus. Poate sa ma lamureasca cineva/ Mutumesc mult.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2025
noidoi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:10, 9 Octombrie 2025
Cand v-ati deschis drepturile la pensie de invaliditate ?
Daca v-ati deschis pe legea 263/2010, sau 19/2000, atunci la trecerea la limita de varsta pe legea 360/2023 pensia putea sa mai creasca/majoreze, doar daca ati mai adaugat stagiu de cotizare.
Pensia de invaliditate de pe legislatia anterioara legii 360/2023 nu a fost cu penalizare.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2025
Carp Mircea, utilizator
Pensia de invaliditate ste din 2015. Evident, nu am mai lucrat de atunci, bolnav fiind. Deci, nu -a mai adaugat stagiu de cotizare. Doar cand am facut 65 ani s-a adaugat armata.
Dar daca atunci cand am iesit la pensie cu invaliditate a fost cu 75% asta nu insewmna o penalizare de 25%? SI nu ar fi trebuit sa se adauge acum cei 25% daca am ajuns la limita de varsta? Ca atunci ce rost mai are sa se spuna ca e doar 75% din pensie?
Armata a intrat in calculul pensiei de invaliditate.
Pensia de invaliditate pe legea 263/2010 se calcula ca si cea de limita de varsta.
Nu stiu de unde scoateti acel 75%.
Cand ati trecut la limita de varsta ?
In ce zi, luna si an a intrat in plata pensia de limita de varsta ?
Asa scria pe hartia initiala, ca e pensie grad 2 cu 75%.
Poate nu am inteles eu corect, o sa o caut si o sa ma uit. Dar asa imi amintesc ca scria.
La pensia de invaliditate am trecut la 55 ani. 65 de ani am facut anul trecut in decembrie, dar abia acum a venit recalcularea... si m-am mirat cand am vazut diferenta de doar 200 lei :(
Repet; Pensia de invaliditate pe legea 263/2010 s-a calculat ca și cea de limită de vârstă. Deci nu are nicio legătură cu diminuarea/penalizarea. Poate fi vorba despre stagiul potențial de câteva luni în procent de 55%, sau de stagiu în grupe de muncă în procent de 75%. În mod normal și legal la trecerea la limită de vârstă pe legea 360/2023 nu avea cum să mai crească/majoreze pensia. Motivul: Nemaintrarea în calcul a stagiului asimilat(pensia de invaliditate).

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am iesit la pensie anticipat partial in martie 2023 ... Sorinr12 Sorinr12 Buna ziua, Am iesit la pensie anticipat partial in martie 2023 cu un stagiu de cotizare de 39 ani, 11 luni si 14 zile. Avand in vedere ca legea 360/2023 ... (vezi toată discuția)
Calcul stagiu de cotizare realizat sorineldobre sorineldobre Va rog sa-mi dati o consultatie gratuita referitor la calculul vechimii in munca. Am acum (2011) 25 de ani stagiu de cotizare la pensie in sistemul de stat. ... (vezi toată discuția)
Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul ... goplanet goplanet Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul 2^1 AM STAGIUL DE COTIZARE CONTRIBUTIV (efectiv lucrat) de peste 35 ani. Pentru calculul ... (vezi toată discuția)