Buna ziua. Este normal ca o pensie de invaliditate (grad 2-75%) de 3890 sa se mareaasca cu doar 200 lei la trecerea la pensie de varsta. 65 ani? Mentionez ca vechimea este de 34 ai si 9 luni+serviciul militar. Nu inteleg cum, daca penalizarea era de 25%, trecerea la pensie de varsta fara penalizare este de cu doar 200 lei in plus. Poate sa ma lamureasca cineva/ Mutumesc mult.
Cand v-ati deschis drepturile la pensie de invaliditate ?
Daca v-ati deschis pe legea 263/2010, sau 19/2000, atunci la trecerea la limita de varsta pe legea 360/2023 pensia putea sa mai creasca/majoreze, doar daca ati mai adaugat stagiu de cotizare.
Pensia de invaliditate de pe legislatia anterioara legii 360/2023 nu a fost cu penalizare.
Pensia de invaliditate ste din 2015. Evident, nu am mai lucrat de atunci, bolnav fiind. Deci, nu -a mai adaugat stagiu de cotizare. Doar cand am facut 65 ani s-a adaugat armata.
Dar daca atunci cand am iesit la pensie cu invaliditate a fost cu 75% asta nu insewmna o penalizare de 25%? SI nu ar fi trebuit sa se adauge acum cei 25% daca am ajuns la limita de varsta? Ca atunci ce rost mai are sa se spuna ca e doar 75% din pensie?
Armata a intrat in calculul pensiei de invaliditate.
Pensia de invaliditate pe legea 263/2010 se calcula ca si cea de limita de varsta.
Nu stiu de unde scoateti acel 75%.
Cand ati trecut la limita de varsta ?
In ce zi, luna si an a intrat in plata pensia de limita de varsta ?
Asa scria pe hartia initiala, ca e pensie grad 2 cu 75%.
Poate nu am inteles eu corect, o sa o caut si o sa ma uit. Dar asa imi amintesc ca scria.
La pensia de invaliditate am trecut la 55 ani. 65 de ani am facut anul trecut in decembrie, dar abia acum a venit recalcularea... si m-am mirat cand am vazut diferenta de doar 200 lei :(
Repet; Pensia de invaliditate pe legea 263/2010 s-a calculat ca și cea de limită de vârstă. Deci nu are nicio legătură cu diminuarea/penalizarea. Poate fi vorba despre stagiul potențial de câteva luni în procent de 55%, sau de stagiu în grupe de muncă în procent de 75%. În mod normal și legal la trecerea la limită de vârstă pe legea 360/2023 nu avea cum să mai crească/majoreze pensia. Motivul: Nemaintrarea în calcul a stagiului asimilat(pensia de invaliditate).