avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista următoarea speță: Bunicul proprietarul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista următoarea speță: Bunicul proprietarul imobilului, ...

Exista următoarea speță:
Bunicul proprietarul imobilului, decadat 2020
Bunica în viața
Bunicul și bunica au avut 2 copii
Tata decedat în 2024 și unchiul
Eu cu sora mea
La succesiune intra și soția tatălui meu?
Și dacă da la ce parte și dacă o pot despăgubiri?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 23:04, 18 Octombrie 2025
La succesiunea bunicului se dezbat strict bunurile acestuia. Exemple: bunurile moștenite de bunic sau cele dobândite înainte de căsătorie au fost doar ale lui, iar cele dobândite în cursul căsătoriei sunt comune 50%-50% cu bunica.
Din bunurile bunicului 25% moștenește bunica, iar restul de 75% se împarte la cei doi frați. Fiindcă tatăl dvs nu mai este, partea lui se împarte în mod egal copiilor. Asta în lipsa testamentului sau a unui contract de donație, vânzare cu clauză de întreținere, etc.
Soția tatălui nu are vocație succesorală la moștenirea bunicului
Succesiunea după tata se dezbate ulterior, conform acelorași reguli, dar doar între soția supraviețuitoare și cei doi copii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2025
adriandimitriu, utilizator
Buna ziua

Prima succesiune, dupa bunic:
1. bunica --> 2/8
2. tatal dvs --> 3/8
3. unchiul --> 3/8

A doua succesiune, dupa tatal dvs:
1. sotia sa --> 2/8
2. dvs --> 3/8
3. sora dvs --> 3/8

Deci in final, daca bunicul avea 100% din imobil, dupa ce faceti succesiunea dupa tatal dvs, veti fi 5 proprietari ai acelui imobil:
1. bunica --> 16/64
2. unchiul dvs -> 24/64
3. sotia tatalui dvs --> 6/64
4. dvs --> 9/64
5. sora dvs --> 9/64

Sotia tatalui dvs va primi, in calitate de mostenitoare a tatalui dvs, o cota-parte din ce a primit tatal dvs de la bunic.

Sigur, puteti sa cumparati partea ei daca doriti acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire Jipa2017 Jipa2017 Bună ziua! Bunica mea a murit acum ceva timp. Bunica a avut 2 copii, pe tatăl meu și un unchi care a decedat înaintea ei. Unchiul meu nu a avut copii și ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire danielbotezatu danielbotezatu Buna, Am o intrebare legata de dezbaterea mostenirii. Bunicii au avut doi baieti, fiecare cu cate 5 copiii. Au murit in ordinea asta: bunica, unchiul si ... (vezi toată discuția)
Succesiune Rusu.marina Rusu.marina Buna ziua, va rog frumos sa mă ajutați cu următoarea speță: părinții tatălui meu au cumpărat un apartament. Bunicul a murit acum 5 ani și nu am ... (vezi toată discuția)