avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas copil cu handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas copil cu handicap

Va rog sa ma ajutati am un frate cu un certificat de incadrare in grad de handicap constituit in temeiul legii 448/2006 cu grad de handicap accentuat, cod boala H 90, cod handicap 3, valabilitate permanent.
Parintii mei au decedat tatal meu a decedat in 1989 avea pensie la limita de varsta iar mama a beneficiat de pensie de urmas dupa tata pana in 2008 cand a decedat si ea ma intereseaza daca fratele meu poate beneficia pe langa cei 180 lei care ii revin dupa certificatul de handicap mentionat si dupa o pensie de urmas dupa parintii
Va multumesc din suflet si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: abel , utilizator 08:26, 18 Februarie 2010
Copii si sotul supravietuitor au dreptul la PU daca persoana decedata era pensionar sau îndeplinea conditiile de a primi pensie.
a) Copii au dreptul:
- pâna la 16 ani;
- daca îsi continua studiile, pâna la terminarea acestora, dar nu mai mult de 26 ani;
- pe toata durata invaliditatii de orice grad daca aceasta a survenit pe timpul celor doua perioade de mai sus.

b) Sotul supravietuitor are dreptul:
- la împlinirea vârstei de pensionare standard daca durata casatoriei este de cel putin 15 ani;
- daca durata casatoriei este mai mica, dar de cel putin 10 ani, PU se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie în minus;
- indiferent de vârsta pe perioada de invaliditate gradele I sau II daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Cuantumul PU se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, functie de numarul urmasilor si anume:
- 50% pentru un singur urmas;
- 75% pentru 2 urmasi;
- 100% pentru 3 sau mai multi urmasi.
Pentru copii orfani de ambii parinti PU reprezinta însumarea drepturilor cumulate dupa fiecare parinte.
Daca sotul supravietuitor are pensie proprie poate opta pentru PU daca aceasta este mai rentabila.
Multumesc pt ca a-ti raspuns intrebari mele din ce am citit mai sus inteleg ca fratele meu ar putea beneficia si de pensie de urmas dupa parintii
Mai vreau sa va intreb inca ceva aceasta lege 448/2006 cu care sa incheiat acest certificat de handicap este indemnizatie de handicap? sau pensie de handicap?
Pt ca din cate am mai citit de pe forum stiu ca o persoana nu poate beneficia de 2 pensii ci doar de una adica care este mai convenabila?
Dar in cazul in care este doar o indemnizatie va putea avea si pensie
Va multumesc si astept sa ma lamuriti si cu acest lucru
1. Nu exista pensie de handicap ci indemnizatie.
2. Pensia de invaliditate se poate acorda concomitent cu indemnizatia de handicap.
Multumesc Domnule Tudor Valeriu pt raspuns am inteles ce ramane de facut sa mergem sa umblam la casa de pensii pt a putea intra in drepturile ce i se cuvin dupa parintii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas copil cu handicap dennys dennys Intrebare In cazul in care sotul este decedat ,iar sotia a beneficiat de pensia sotului de urmas, si aceasta a decedat in urma cu doi ani si a ramas un copil ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas dumimiha dumimiha o persoana casatorita legal 35 ani careia i-a decedat sotul care era pensionat pe caz de boala poate beneficia de pensie de urmas? specific ca are un copil in ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de urmas? vali_18 vali_18 Am pensie C.A.P. de 350 lei. Sotul a decedat de curand. Nu sunt recasatorita. Sotul avea pensie de stat de 350 lei. Pot beneficia de pensie de urmas? Ce suma ... (vezi toată discuția)