Buna ziua,
Va scriu in legatura cu o situatie extrem de urata pe care am trait-o cu un fost angajator. Problema are legatura cu plata drepturilor salariale pentru ultima jumatate de luna.
Permiteti-mi sa va prezint cazul cat mai detaliat. In baza contractului de munca, metoda de plata a salariului ar fi trebuit sa fie virament bancar. Am primit contractul care mentiona metoda de plata numerar. I-am atras atentia angajatorului, insa m-a asigurat ca este un aspect neimportant si ca banii vor fi virati conform intelegerii prin banca. Am mers pe buna incredere, iar salariile aferente lunilor Martie si Aprilie au fost achitate conform intelegerii verbale prin virament bancar.
In data de 15 Mai am incheiat colaborarea cu acel angajator, m-a pus sa semnez mai multe documente printre care si un stat de plata cel putin suspicios. Statul de plata mi s-a prezentat de catre angajator ca fiind un document ce necesita acordul meu printr-o semnatura privind suma finala datorata cu tot cu zilele de concediu ramase. Desi i-am atras atentia angajatorului privind data stabilita pentru plata drepturilor salariale care este 10.06.2021, din nou, m-a asigurat ca acel aspect este nesemnificativ. Am semnat documentul si am asteptat pana in 10 Iunie banii care evident nu au mai ajuns niciodata. Dupa mai multe mesaje si mai multe telefoane, am reusit intr-un final sa dau de angajator care evident ca mi-a spus "Ti-am dat banii cash in 15 Mai, ai semnat".
Legat de statul de plata, consider ca este un document extrem de vag care nu e in concordanta cu data stipulata in contract. In contract, data de 15 era stabilita pentru plata drepturilor salariale. De asemenea, nu stiu care e schema cu anul 2021, insa ma gandesc ca e destul de logic ca ar fi trebuit o modificare de bun simt si pus 2025. Celelalte documente care nu au legatura cu banii au data si anul corect. Semnatura mea nu este realizata in chenarul "Semnatura", ceea iar mi se pare suspect, angajatorul mi-a spus sa semnez in josul paginii. De asemenea, presupun ca documentul ar fi trebuit sa contina si o data de intocmire, in sensul ca in stadiul actual, angajatorul poate afirma ca am semnat statul de plata in oricare data doreste el. Consider ca documentul este extrem de vag si nu reprezinta o confirmare de plata. Statele de plata anteriore au fost la fel intocmite, cu anul 2021 si data de virare 10, insa nu le-am bagat de seama deoarece pe mine personal m-a interesat mai mult sa-mi vad banii in cont decat orice alt document. Statele anteriore nu au fost semnate niciodata, au fost trimise pe Whatsapp exact in data de 15. Intodeauna banii erau virati conform contractului in data de 15, deci in concluzie atat statele de plata anterioare cat si cel final sunt niste nulitati. Conform contractului, angajatorul nici nu putea sa ma plateasca anticipat asa cum sustine el deoarece data de virare este de 15 a lunii pt luna anterioara. Banuiesc ca trebuia alt document. Nu vad nimic concret, nu inteleg de unde pana unde semnatura mea reprezinta acordul meu privind plata cash, ar fi trebuit sa apara undeva ceva mai concret gen „Semnatura primire” sau ceva. Statul actual detine o rubrica „Semnatura”, Data de virare 10.06.2021 si evident sumele calculate. Zici ca e facut la misto.
Recunosc ca indolenta mea asupra anumitor aspecte m-a costat. Nu ar fi trebuit sa semnez contractul de munca cu metoda de plata numerar si nici sa semnez ultimul stat de plata in care este specificat anul 2021. Din pacate, bunatatea mea excesiva m-a costat.
Poate ma puteti ajuta cu un sfat, sunt student la inceput de cariera si nu prea am experienta in viata.