avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua . urmare decesului tatalui se doreste ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua . urmare decesului tatalui se doreste succesiune intre ...

Bună ziua,

În urma decesului tatălui, se dorește deschiderea procedurii de succesiune între mamă și cei doi copii.
Toți moștenitorii doresc să accepte succesiunea, urmând ca ulterior să încheie un partaj voluntar, prin care copiii să cedeze mamei bunurile moștenite.

Vă rog să-mi confirmați dacă această procedură este posibilă în această formă.
Menționez că nu se dorește renunțarea la succesiune, pentru a evita includerea fraților tatălui la masa succesorală.

Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2025
elida2025, utilizator
Cel mai recent răspuns: elida2025 , utilizator 20:22, 22 Octombrie 2025
Este posibilă. Dar nu e o idee bună să „cedeze” mamei.
romascanu, moderator
De ce sa cedati totul mamei ? ca sa mai platiti odata succesiunea pe aceeasi parte ( a tatalui ) la decesul mamei ? Daca chiar se teme ca ati putea sa o scoateti din casa , instituiti-i un drept viager de abitatie , sau chiar de uzufruct . Asa , e absolut asigurata . Cu timpul , la batranete , oamenii pot deveni cusurgii , influentabili , mai putin … alerti in gandire , etc. De exemplu , am vazut ( citit.) cazuri in care persoane in varsta au devenit atat de habotnice, incat si-au donat averea bisericii . Sau cate un batranel care si-a gasit “ iubirea vietii “ cu vreo 30 - 35 ani mai tanara si i-a rasplatit iubirea substantial . Doamne-fireste , nu spun ca e cazul , dar … nu e mai bine sa sufli chiar si in iaurt ? Mai ganditi-va , puteti sa nici nu faceti vreun partaj si sa ramaneti asa , coproprietari pe cote parti , iar pe mama sa nu o tulburati deloc in a folosi singura casa .
CHKa, utilizator
Bună sera,
Vă mulțumesc pentru răspuns și pentru explicații.
Înțeleg observațiile privind eventualele costuri la o succesiune ulterioară și riscurile teoretice menționate.
În cazul nostru însă, nu există astfel de probleme – mama dorește ca bunurile să rămână, în final, nepoților, iar noi, copiii, ne dorim același lucru.
Scopul este doar de a simplifica situația patrimonială și de a evita eventualele neclarități administrative.
Vă rog, așadar, să-mi confirmați dacă putem continua în forma propusă inițial: acceptarea succesiunii de către toți moștenitorii, urmată de un partaj voluntar prin care copiii să cedeze mamei bunurile moștenite.

Vă mulțumesc pentru sprijin și pentru lămuriri.
Cum considerati … V-a raspuns d-na avocat Romascanu , se poate .
Va multumesc ! Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu partaj voluntar adypop adypop Mama mea a decedat in urma cu 6 saptamani.In urma decesului ar trebui sa deschidem succesiunea,la care ar trebui sa venim eu,fratele meu si tata.In urma unui ... (vezi toată discuția)
Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament? Ana Sophia Ana Sophia Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)