avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Urmare a decesului tatalui se doreste succesiune intre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Urmare a decesului tatalui se doreste succesiune intre ...

Bună ziua,

În urma decesului tatălui, se dorește deschiderea procedurii de succesiune între mamă și cei doi copii.
Toți moștenitorii doresc să accepte succesiunea, urmând ca ulterior să încheie un partaj voluntar, prin care copiii să cedeze mamei bunurile moștenite.

Vă rog să-mi confirmați dacă această procedură este posibilă în această formă.
Menționez că nu se dorește renunțarea la succesiune, pentru a evita includerea fraților tatălui la masa succesorală.

Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2025
elida2025, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 15:02, 24 Octombrie 2025
Mai ganditi-va, nu e o idee buna deloc, mai uitati-va la spetele de pe acest forum, daca vrea sa ramana nepotilor, va ramane oricum fiind in familie.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2025
lilivasiliu, utilizator
Aveți în vedere o mișcare în 3 pași?

1. Succesiunea după tata.
2. Donații de la copii către mama.
3. Donații de la mama la copiii copiilor.

Dar de ce nu faceți în 2 pași?

1. Succesiunea după tata.
2. Mama și copiii donează proprietatea nepoților, păstrând un drept de uzufruct viager (sau abitație) pentru mama (eventual și pentru copii, dacă e cazul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii dorim ca mama sa aiba casa toata pe numele ei si noi sa mostenim doar cand decedeaza ea noidoi noidoi Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Contract de partaj cu uzufruct viager botosana botosana Buna ziua! Sutem trei frati si am dori sa facem succesiunea dupa mama(a decedat de 4 ani),frati mei au fost de acord sa-mi cedeze mie partea lor si eu sa fac ... (vezi toată discuția)