Subiect: Codul muncii, concediere cu acordul partilor.
Situatie: Am fost anagajat cu contract individual de munca, pe o pozitie de "Programator ajutor", eu fiind student la acea vreme. Intre timp am finalizat cu succes studiile (ciclulul de licenta), dar nu m-am inscris la master.
Odata cu inceperea noului an universitar mi s-a cerut de la HR sa furnizez of adeverinta de student, licenta/absolvire/master. Am trimis adeverinta de absolvire, iar apoi mi s-a adus la cunostinta ca nu se mai poate continua contractul de munca intrucat eu nu mai indeplinesc o asa zisa conditie de a fi student, intrucat nu m-am inscris la master. Mi s-a propus sa-mi caut un master in timp de o saptamana, ceea nu am reusit, anul universitar fiind deja inceput.
Am studiat contractul, iar singura referire la acest fapt pare sa fie in fisa postului, sectiune "specificarea cerintelor postului", "Pregatire de baza: studii superioare tehnice(Electronica, Automatica, Informatica), in curs de absolvire", ceea ce dupa intelegerea mea reprezinta o cerinta minima, pe care eu o indeplinesc, absolvent fiind.
Incheierea contractului: Mi s-a dat sa completez o cerere de incetarea a contractului cu acordul partilor(art 55 b din condul muncii). Am refuzat categoric, intrucat am considerat ca este un fel de demisie, iar aceasta metoda de incheiere a contractului nu imi garanteaza dreptul la somaj si alte drepturi care vin odata cu acest statut.
In final am fost nevoit sa predau echipamentul pana la urma, iar in momentul in care am plecat nu am primit niciun fel de document cu privire la incetarea contractului de munca, cu toate ca am cerut explicit acest lucru.
Mi-am facut cont pe reges online, sa vad ce au inregistrat acolo si surpriza, incetarea contractului apare in baza temeiului legal: Legea nr. 53/2003 art.55 lit.b - Acordul paritlor, cu toate ca eu nu mi-am dat niciodata acordul.
Intrebare: Ce variante as avea pentru a contesta aceasta concediere, care, in opinia mea, este abuziva ?