avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca neraportat si ALP neobtinut din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca neraportat si ALP neobtinut din greseala angajatorului

Buna ziua!
Am absolvit facultatea de Biologie in 2020 si master (Microbiologie Fundamentala si Medicala) in 2022. M-am angajat doar in 2025, iar intre timp s-au adaptat legea in 2024 care zice ca un biolog debutant trebuie sa-isi gaseasca loc de munca in domeniu si sa inceapa perioada de stagiu in limita de maxim 1 an. Vreau sa-mi obtin ALP (Aviz de Libera Practica).
1. Pentru mine se aplica legea din 2024, sau in cazul meu inca nu exista o limita?

S-a pus problema pentru ca angajatorul a omis crearea/semnarea si raportarea anexei de stagiu (poate si contractului de munca) la organele oficiale la angajare deci am facut perioada de stagiu degeaba. Daca trebuie sa incep de la zero cu un contract nou am pierdut 6 luni, si POATE posibilitatea de a obtine ALP-ul fiindca sigur nu ma mai incadrez in perioada limita de 1 an.
2. Cum se poate rezolva situatia?

Poate voi fi dat afara ca sa nu cumva sa afla ceva control ca firma mi-a nenorocit cariera. Sau poate firma/lab-ul vrea sa faca un contract nou care va fi valabil si retroactiv cu un post oarecare, ca sa fie acoperita perioada in care am lucrat, si sa incepem de la 0 cu perioada de stagiu/practica. Iar daca la prima intrebare raspunsul e ca am limita de 1 an (pe care ratez daca nu se rezolva problema), voi fi respins de catre OBBCSSR (ordinul biochimistilor biologilor si chimistilor) si nu voi primi ALP niciodate.

Pentru orice alt detaliu va stau la dispozitie.

Multumesc!!!
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2025
Godfather13, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:44, 28 Octombrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Vi se aplica legea din 2024

2. Doar printr-o actiune in instanta , puteti solutiona problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am facut parte din ordinul biochimistilor, biologilor ... Ordinbiologi2025 Ordinbiologi2025 Buna ziua! am facut parte din Ordinul Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor din Romania in jur de aproximativ 7 ani. In aceasta perioada , 10.2005-03.2014, ... (vezi toată discuția)
Stagiu de practică biochimist adasena adasena Bună ziua, Sunt absolventă a facultății de Biologie, specializarea Biochimie (licență+master). Doresc începerea unui stagiu de practică în ... (vezi toată discuția)
Stagiu 6 luni Nicollee20 Nicollee20 Buna seara, Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru urmatoarea neclarificare. Am terminat Facultatea de Biologie, specializarea Biochimie (licenta ... (vezi toată discuția)