avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Am colaborat cu o firma de brokeraj asigurari cu PFA. ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Am colaborat cu o firma de brokeraj asigurari cu PFA. ...

Buna ziua, am colaborat cu o firma de brokeraj asigurari cu PFA. Doresc sa inchei colaborarea cu aceasta entitate si sa imi incep activitatea tot prin colaborare cu PFA-ul meu cu o alta firma de brokeraj asigurari. Insa exista o clauza in contract care spune ca nu am voie 6 luni de zile de la incheierea colaborarii sa colaborez cu alte companii care au acelasi obiect de activitate. Daca m-as angaja pe propriul PFA si as incepe totusi colaborarea cu a roua firma, as putea iesi de sub incidenta acestei clauze? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alessandra Banu , Avocat 19:26, 19 Noiembrie 2025
Buna ziua,
Nu va puteti angaja la propriul PFA.
Inteleg. In cazul acesta care ar optiunea pentru mine pentru a putea lucra? Nu imi permit sa stau fara un venit timp de 6 luni.
Poate sa va deschideti un alt PFA?
Nu se poate sa am doua PFA-uri. Va multumec oricum pentru ca v-ati luat timp sa imi raspundeti.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situația este discutabilă, iar jurisprudența instanțelor cu privire la clauzele de neconcurență în contractele comerciale neunitară. De aceea, recomandarea este să verificați contractul și clauza aferentă împreună cu un avocat. Acesta va putea evalua riscul real prin raportare la precedentele favorabile (care anulează clauza pe motiv că este excesivă, de exemplu prin lipsa compensației sau a limitei geografice) și la cele nefavorabile (care validează clauza și obligă la plata daunelor), stabilind cea mai potrivită strategie de acțiune, având în vedere și faptul că nu vă puteți angaja la propriul PFA iar interdicția, dacă se consideră aplicabilă, vă restricționează direct dreptul la muncă și libertatea economică.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere colaborare pfa cu firma brokeraj, clauza care nu imi permite sa mai activez in domeniu timp de 6 luni Lisami Lisami Detin un PFA si doresc sa inchei colaborarea cu o firma de brokeraj asigurari, si sa imi incep activitatea alaturi de alta firma de brokeraj in asigurari. Insa ... (vezi toată discuția)
Sfaturi referitoare la anularea unei anexe a contractului de munca violetmist violetmist Buna ziua, Doresc sa va cer sfatul cu privire la situatia prin care am trecut/trec la locul de munca si mai ales cu o anexa la contractul de munca pe care ... (vezi toată discuția)
Probleme colaborare intre pfa si srl alxm alxm Buna ziua, In urma cu un an si jumatate, am fost angajat de o firma cu un contract de munca part-time, dar mi s-a cerut sa deschid si un PFA pe norma de ... (vezi toată discuția)