Buna ziua, am colaborat cu o firma de brokeraj asigurari cu PFA. Doresc sa inchei colaborarea cu aceasta entitate si sa imi incep activitatea tot prin colaborare cu PFA-ul meu cu o alta firma de brokeraj asigurari. Insa exista o clauza in contract care spune ca nu am voie 6 luni de zile de la incheierea colaborarii sa colaborez cu alte companii care au acelasi obiect de activitate. Daca m-as angaja pe propriul PFA si as incepe totusi colaborarea cu a roua firma, as putea iesi de sub incidenta acestei clauze? Multumesc
Situația este discutabilă, iar jurisprudența instanțelor cu privire la clauzele de neconcurență în contractele comerciale neunitară. De aceea, recomandarea este să verificați contractul și clauza aferentă împreună cu un avocat. Acesta va putea evalua riscul real prin raportare la precedentele favorabile (care anulează clauza pe motiv că este excesivă, de exemplu prin lipsa compensației sau a limitei geografice) și la cele nefavorabile (care validează clauza și obligă la plata daunelor), stabilind cea mai potrivită strategie de acțiune, având în vedere și faptul că nu vă puteți angaja la propriul PFA iar interdicția, dacă se consideră aplicabilă, vă restricționează direct dreptul la muncă și libertatea economică.