avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este normal daca lucrezi intr-o zi de sărbătoare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este normal daca lucrezi intr-o zi de sărbătoare legala sa primesti doar liberul platit ...

Este normal daca lucrezi intr-o zi de sărbătoare legala ,sa primesti doar liberul platit,si liberul care ti se cuvine ca ai lucrat sarbatoarea legala sa nu l primesti deoarece ai niste ore pe minus ,ore minus care sau făcut ca te a trimis angajatorul acasa?
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2025
Ettien, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ettien , utilizator 09:14, 20 Noiembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Art.164 C.mun. prevedea:
....
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară. Aceste dispoziții se aplică și în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să își desfășoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepția grevei.

La 17-11-2024, Articolul 164 , Capitolul II , Titlul IV a fost modificat de Punctul 4. , Articolul I din LEGEA nr. 283 din 13 noiembrie 2024, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1139 din 14 noiembrie 2024 , astfel ca acea prevedere a fost eliminata.
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mai pe înțelesul meu,la o zi de sărbătoare legala ,trebuie sa ti se dea un rsl (adică orele plătite pt ziua de sărbătoare legala ) si un liber?asa este?

Cornel Vasile a scris:

1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Art.164 C.mun. prevedea:
....
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară. Aceste dispoziții se aplică și în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să își desfășoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepția grevei.

La 17-11-2024, Articolul 164 , Capitolul II , Titlul IV a fost modificat de Punctul 4. , Articolul I din LEGEA nr. 283 din 13 noiembrie 2024, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1139 din 14 noiembrie 2024 , astfel ca acea prevedere a fost eliminata.

Salariul nu este afectat de orele minus,dar in loc de liberul de la sărbătoarea legala ,îți scade 8 ore din orele minus...?????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va rog sa îmi spuneti. dacă am un angajat care a ... PaulaArdelean34 PaulaArdelean34 Buna ziua. Va rog sa îmi spuneti. Dacă am un angajat care a lucrat in zi legala liberă, in data de 2.01. Îi da un spor de 100% Adică 2450/160=15,31x8 ... (vezi toată discuția)
Salut in cazul reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile ... AIonuT AIonuT Salut In cazul reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, imi poate spune cineva cum se calculeaza salariul? De asemenea zilele de ... (vezi toată discuția)
Unde scrie ca trebuie sa recuperăm sărbătorile legale . Cristina38 Cristina38 Buna ziua dacă ne plătește dublu (chipul) ziua de sărbătoare legală cum ar fi 30 noiembrie si 26 decembrie de ce ne pune sa recuperăm acele zile pt care ... (vezi toată discuția)