avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii deducere personala CIM cu timp partial
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

deducere personala CIM cu timp partial

Buna ziua,

Daca sunt salariati cu CIM cu timp partial (4 ore ), avand functiile de baza la aceste CIM-uri, beneficiaza de deduceri personale?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 11:28, 1 Iunie 2010
Conform prevederilor art. 55 alin. (1) şi alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege.

Beneficiarii veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, au dreptul, potrivit art. 56 alin. (1) din Codul fiscal, la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
Aşadar, condiţia pentru a beneficia de deducerea personală este ca acordarea ei să se facă pentru venituri din salarii şi doar la locul de muncă unde se află funcţia de bază.

În situaţia prezentată de dumneavoastră, pensionarul poate beneficia de deducerea personală – fie în cazul contractului de muncă cu normă întreagă (8 ore), fie în cazul contractului de muncă cu normă parţială (4 ore) -, acolo unde şi-a declarat funcţia de bază.
Se va avea în vedere şi prevederea din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal potrivit căreia deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parţial, la funcţia de bază.
Buna ziua!
M-ar interesa cand trebuie sa depuna angajatul declaratie pe propria raspundere pentru deducerea personala de baza? La angajare, sau se poate oricand pe parcursul unui an fiscal?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,
Am un angajat la functia de baza, contract cu timp partial de 2 ore, si salariu brut 200 lei. Aceasta persoana are si un copil in intretinere. Am citit ca valoare deducerii pentru un angajat cu o persoana in intretinere, este 350 lei. Tinand cont ca deducerea nu se fractioneaza, acest angajat beneficiaza de deducere sau nu? Daca aplic deducerea intreaga, 350 lei, baza de impozitare devine 0 si, implicit, impozitul devine 0.

Multumesc!
Se aplica deducere personala de baza de 350 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere salariu nushu nushu Angajatorul are dreptul sa imi refuze deducerea salariului? Am un copil iar sotia este in concediu postnatal. Daca nu, atunci ce pot sa fac. Multumesc, Eugen (vezi toată discuția)
Deduceri personale crisulic crisulic Buna am si eu o intrebare: un angajat si -a schimbat locul de munca de la jumatatea lunii mai 2012, s-a angajat cu timp partial de munca (6ore) dar nu a ... (vezi toată discuția)
Salariat cu timp partial de munca puicuta puicuta Un salariat cu timp partial de munca (2 sau 3 ore), cu un salar de 300 lei, cu un copil in intretinere, beneficiaza de deduceri personale normale de 350 lei? (vezi toată discuția)