avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general veniturile din activitati agricole
Discuție deschisă în Contabilitate în general

veniturile din activitati agricole

cum se impoziteza, sunt scutite, cum se declara?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 18:27, 16 Februarie 2010
Definitie :
CAP. 7
Venituri din activităţi agricole
ART. 71
Definirea veniturilor din activităţi agricole
Veniturile din activităţi agricole sunt venituri din următoarele activităţi:
a) cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat;

b) cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor;

c) exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea;

d) valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, începând cu data de 1 ianuarie 2008.

Impozitare :
Norme de venit
(1) Venitul net dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit. Normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi se aprobă de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Normele de venit se stabilesc, se avizează şi se publică până cel târziu la data de 31 mai a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

(2) Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafaţă.

sau impozitare in sistem real ( adica venit obtinut minus cheltuieli admise )
(1) Un contribuabil care desfăşoară o activitate agricolă, prevăzută la art. 71, poate opta pentru determinarea venitului net din acea activitate, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, potrivit art. 48.

Cota este de 16%
(1) Impozitul pe venitul net din activităţi agricole se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului net, determinat pe bază de norme de venit, cât şi în sistem real, impozitul fiind final.

Cu urmatoarea exceptie :
(4) În cazul contribuabililor care realizează venituri băneşti din agricultură, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare, impozitul se calculează prin reţinere la sursă prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, începând cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final.

Declarare

[...] venituri din activităţi agricole, determinate în sistem real, au obligaţia de a depune o declaraţie de impunere la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

dar numai daca optati pentru sistem real .
Daca optati pentru norma de venit e alta procedura de declarare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit agricultura iancu123 iancu123 care este actul normativ care reglementeaza impozitul forfetar in agricultura, si cum se calculeaza, acesta? (vezi toată discuția)
Plãtitor de tva Ovidiu Buduruþã Ovidiu Buduruþã Sunt producător agricol individual, care conform art. 5 din Codul Comercial, nu săvârşesc fapte de comerţ, din care rezultă că nu am calitatea de ... (vezi toată discuția)
Borderou achizitie eneea eneea Un PFA, înregistrat în scopuri de TVA, livrează intracomunitar, pe baza de factură lipitori, achiziţionate pe baza de borderou de achizitie. Stiu că ... (vezi toată discuția)