avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asocierea a doua asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asocierea a doua asociatii

Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati in legatura cu situatia prezentata mai jos: doua asociatii (din diferite judete – sa-i numim asoc. A si asoc. B) vor sa se asocieze pt. a obtine o finantare nerambursabila din fonduri publice, pentru un fel de serviciu ce apare in statutul ambelor asociatii . Autoritatea publica, care finanteaza aceasta activitate, nu poate incheia contract decat cu asociatia A, care isi are sediul in judetul respectiv. Asociatia B are experienta necesara in domeniu, si intentioneaza sa acorde ajutor asociatiei A. Pentru aceasta ar fi rational sa se incheie un acord de asociere. Intrebarea este: ce ar trebui sa contina acest acord? Ce fel de asociere ar trebui sa ia nastere?
Daca am fi persoane juridice straine, am avea obligatia de a inregistra asocierea la autoritatea fiscala competenta, de a conduce evidentele contabile, de a depune declaratii fiscale ale asocierii. Insa, conform art.28. alin.3. din Cod fiscal "intr-o asociere fara personalitate juridica intre doua sau mai multe persoane juridice romane, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare in asociere". Deci, in cazul nostru, ce fel de obligatii avem privind asocierea, ori fiecare asociatie in parte si-ar inregistra in evidentele contabile propriile miscari?
Datorita faptului ca este vorba despre doua asociatii, oare se aplica reglementarile Codului comercial referitor la asociatiunea in participatiune? Conform Art. 252: „asociatiunea in participatiune poate sa aiba loc asemenea si pt. operatiunile comerciale facute de catre necomercianti” Mai mult, cum trebuie interpretat art. 254: „Participantii nu au nici un drept de proprietate asupra lucrurilor puse in asociatiune, chiar daca au fost procurate de dansii” Spre exemplu, daca asociatia A procura pe parcursul proiectului un mijloc fix pt. a-si putea onora obligatiile fata de autoritatea publica, cine ar avea drept de proprietate asupra bunului? Respectiv care ar fi situatia daca asociatia A, la incheierea acordului de asociere ar stabili ca pune la dispozitie anumite bunuri?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:24, 25 Februarie 2010
Se va naste o federatie.
Nu este aplicabil Codul Comercial asa cum credeti dvs.

Poate va ajuta :

infosrl.avocatnet.ro/societa...

infosrl.avocatnet.ro/societa...

infosrl.avocatnet.ro/societa...

Incercati sa consultati un avocat daca nu va descurcati singuri.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In contractul de asociere se poate stabili drepturile si obligatiile fiecarei parti contractante, precum si ce se intampla cu bunurile cumparate de fiecare parte pe perioada asocierii.
Multumesc pentru informatii
Si pana la urma cum ati decis sa procedati?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatiune in participatiune? obee obee Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati in legatura cu situatia prezentata mai jos: doua asociatii (din diferite judete – sa-i numim asoc. A si asoc. B) vor ... (vezi toată discuția)
Contract de parteneriat intre 2 firme AresG AresG Buna , Problema mea sta in felul urmator : eu am o firma si vreau sa ma asociez cu cineva care detine alta firma . prin contract intre firme . Vreau in asa ... (vezi toată discuția)
Pot face contract in participatiune ContSters205308 ContSters205308 o societate (srl) poate incheia un contract in participatiune pe o anumita prestare ( o gard de ridicat , o sala de decorat, ....) cu o persoana fizica ... (vezi toată discuția)