avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Cheltuieli deductibile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Cheltuieli deductibile

O societate comerciala din Romania achizitioneaza produse ortopedice(implanturi) de la o firma din CEE si le vinde in tara catre unitati bugetare(spitale).Pentru a fi folosite(implantate in corpum uman) personalul medical din spital trebuie instruit si acest lucru se concretizeaza prin participarea la cursuri organizate de firma din CEE(Austria).
Firma vanzatoare din Romania suporta cheltuielile de cazare si transport pentru medicii trimisi la cursuri in Austria.Facturile de cazare si transport sunt emise pe numele firmei dar la explicatii apar numele medicilor care beneficiaza de instruire si care sunt angajati ai spitalelor.Motivul pentru care se procedeaza astfel este,pe de o parte pt.ca firma vanzatoare este interesata in sporirea vanzarilor,iar daca cei interesati sa le cumpere nu stiu sa le foloseasca nu le vor cumpara, iar pe de alta parte spitalele nu dispun de alocatii bugetare pentru asemenea cheltuieli.Pot fi considerate aceste cheltuieli efectuate in scopul realizarii vanzarilor,deci deductibile pt.firma vanzatoare din Romania care le suporta? Ce alte documente trebuie intocmite in acest scop?
Cel mai recent răspuns: marianamoraru , utilizator 14:50, 20 Februarie 2010
Nu sunt cheltuieli deductibile.
Dar daca ar intocmi un contract de sponsorizare cu spitalul la care sunt angajati medicii care participa la cursuri, contract care ar avea ca obiect tocmai sustinerea financiar a acestor deplasari?
Asa am facut pana acum si probabil asa vom face si pe viitor.Dar sumele depasesc cu mult prevederile legale(3 la mie din CA in limita a 20 la suta din impozitul pe profit). Eu cred totusi ca aceste cheltuieli pot fi considerate ca efectuate in scopul obtinerii de venituri.Aceste produse se perfectioneaza in mod continuu si ca sa le poti folosi trebuie sa stii cum;de aceea sunt trimisi medici la instruire unde pe langa prezentarea produsului,acestia participa la operatii;numai ca spitalele nu au bani pt.asa ceva iar firma importatoare are tot interesul sa le vanda.Asta nu este un efort(cheltuiala) facut(a) pentru a obtine venituri?
Art. 21 cod fiscal
Cheltuieli

(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.

norme:

22. Cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile sunt cheltuielile înregistrate cu realizarea şi comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrărilor, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.

Daca ati factura spitalelor pe linga c.val acelor bunuri (implanturi) si concomitent c/val cursurilor , ati obtine venituri care ma gindesc ca ar permite deductibilitatea acelor cheltuieli
Trebuie CAEN pentru instruire , pe linga CAEN de comert .
Si adaosul comercial practicat sa permita o reducere , astfel incit sa nu creasca costul pentru spital
Este o sugestie - nu o solutie ....
Daca ii angajati pe acesti medici in cadrul firmei, pentru perioada in care participa la cursuri de pregatire si perfectionare ?

Alte discuții în legătură

Deductibilitate combustibil ContSters212422 ContSters212422 buna ziua. am urmatoarea situatie:o firma de transport are automobile cu care merge in tara dupa soferi sau sa verifice camioanele;la banca,posta,finante,etc. ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare studenti roxana adriana roxana adriana Sunt angajata la o societate, iar in acelasi timp urmez si cursurile unei facultati. Firma poate sa-mi sponsorizeze taxa de studii, iar aceasta poate fi ... (vezi toată discuția)
Diurna in strainatate peste 30 de zile? MMX MMX Buna ziua, Lucrez in servicii IT. Sunt actionar unic si angajat al unei firme ce da servicii in afara tarii in Uniunea Europeana. Datorita specificului ... (vezi toată discuția)