avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract prenuptial Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract prenuptial Romania

Buna ziua!
Va rog mult sa ma lamuriti asupra unei probleme:
Viitorul meu sot si-a exprimat dorinta de a incheia un contract prenuptial, din motiv ca el detine o locuinta inaintea casatoriei si ar dori sa o pastreze in caz de divort. Intrebarea mea este: exista in Romania un asemenea contract? Daca da, in caz ca se incheie un asemenea contract si se produce divortul, barbatul poate avea castig in custodia unui eventual copil, pentru faptul k el are mai multa avere?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:45, 19 Februarie 2010
in legislatia romana nu este reglementat contractul prenuptial.
Daca acea locuinta este dobandita inainte de casatorie deci este un bun propriu,in eventualitatea unui divort,locuinta isi va pastra caracterul de bun propriu.
In conformitate cu Art. 31 C.fam.
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;

b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
luiza2008, utilizator
Nu exista institutia contractului prenuptial in legislatia romaneasca.
Apartamentul va ramane al lui oricum, dupa cum a spus si colega mai sus.

In nicio legislatie din lume nu sunt legiferate toate contractele care se pot incheia. Dar daca vreau sa inchei un contract de taiat varza (care nu exista legiferat in dreptul romanesc), asta nu inseamna ca nu pot, atata timp cat nu incalc norme imperative.

Cunosc astfel de contracte prenuptiale incheiate inca de prin 2006, cand nici nu exista proiectul de Cod civil care se pare ca va intra in vigoare.
Dar... se pare ca cel mai devreme prin 2012 acest cod va intra in vigoare iar viitorii/actualii soti de atunci vor avea si baza legala sa incheie astfel de contracte; poate ca denumirea va fi asta ori ba, dar logica asta va fi: partile sa stabileasca in mod clar cum vor fi bunurile dobandite in casatorie si cum se vor imparti ele in caz de despartire (in viata sau in moarte).
Ca se cheama contract prenuptial, ca se cheama conventie matrimoniala... ca stabileste cum sunt bunurile fiecarui sot in timpoul intregii casatorii, ca stabileste cum se impart numai la incetarea casatoriei... efectele sunt similare.
Dar va fi o problema pentru sotii care isi vor da mandate reciproce sa mai cumoere cate un bun, ceva... comun. Atunci sa vezi partaje de toata frumusetea, anulari de conventii etc.
Dar pana atunci mai este, desi unii s-au grabit sa incheie deja contracte cu acest obiect: impartire bunuri comune...

Oricum, nu conteaza cine are mai multi banii in privinta incredintarii minorului. IN principiu, evident.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul civil ContSters96930 ContSters96930 Este adevarat ca daca ma casatoresc acum,deci ma cunun cu prietenul care il am dupa noul cod civil daca ne despartim el are dreptul la apartamentul meu pe care ... (vezi toată discuția)
Eventual partaj camiha camiha O prietena urmeaza sa se casatoreasca. Are un apartament cumparat acum 3 ani prin credit bancar pe o perioada destul de lunga. In cazul unui partaj, sotul ar ... (vezi toată discuția)
Bunuri proprii - bunuri comune luk2011 luk2011 Conform Art. 31 : Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot: a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei. Ce se ... (vezi toată discuția)