avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate solicita inaintea divortului?

Ca mama, pot sa decad din drepturi tatal si apoi sa fac divortul? Mentinonez ca stiu in ce conditii legale se aplica decaderea din drepturi ale unuia din parinti.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:09, 21 Februarie 2010
Art. 109
Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.
Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.

Instanta este cea care la cererea Autoritatii Tutelare poate decadea un parinte din drepturile sale.
Multumesc, dar am mentionat ca stiu aceasta lege. Intrebarea era trebuie sa inaintez divortul ca parintele sa fie decazut din drepturi? Sau instanta il poate decadea din drepturi si apoi sa inaintez divort?
puteti sa detaliati un pic...ce va determina sa decadeti parintele din drepturi?
Nu cred ca decaderea din drepturile parintesti depinde de introducerea actiunii de divort.instanta se poate pronunta asupra decaderii independent de asta.
Asadar,nu trebuie sa inaintati divortul pentru ca celalalt parinte sa fie decazut din drepturi.
Sa presupunem ca obtin decaderea din drepturi. Cu acest act, document (de decadere din drepturi) pot parasi tara cu copilul?

Alte discuții în legătură

Minor avoty avoty pot cere decadere din drepturi ale unui parinte direct in instanta daca a parasit minorul de la nastere, (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti amarasteanu amarasteanu Buna ziua! As dori sa stiu, in cazul in care parintele nu-si viziteaza copilul si nu plateste in mod regulat pensia alimentara, el poate fi decazut din ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturile parintesti mmelinda mmelinda buna, vreau sa va intreb cum se poate efectua o decadere din drepturile parintesti a unui tata care nu si-a vazut copilul decat la nastere si atat, copilul are ... (vezi toată discuția)