avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda penala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda penala

Buna ziua,spuneti-mi va rog daca la primirea unei amende penale se anuleaza permisul de conducere?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Bambuch , utilizator 14:38, 8 Decembrie 2016
nu! chiar nu se anuleaza pentru o simpla amenda penala! daca aceasta este dispusa de procuror ca urmare a comiterii unei infractiuni si solutionata cu scoatere de sub urmarirea penala cu apliv. art. 18 ind. 1 din C.P. Nu vi se anuleaza. Pentru a vi se restitui permisul de conducere , depuneti ordonanta de la parchet , copiile si o cere la serviciul rutier care v-a retinut permisul , ulterior ridicandu-l de la serviciul rutier care vi l-a eliberat in prima faza. vi se anuleaza permisul doar ca urmare a unei sentinte penale prin care ati fost si condamnat.:luck:
Amenda penala e dispusa in urma unei hotarari de condamnare.Solutia de scoatere de sub urmarire penala poate conduce catre aplicarea unei amenzi administrative.Faceti o confuzie intre cele doua institutii.Permisul va fi anulat.

Permisul de conducere se anuleaza atunci cand:
1. titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o decizie judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune, care pe langa raspunderea penala atrage si anularea permisului
2. titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o decizie judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie
3. permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale
4. permisul de conducere a fost obtinut in perioada in care titularul era cercetat sau judecat in cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice
5. titularul permisului de conducere a decedat

��Art. 116 - (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin (1) si art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, daca:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii penale sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Si eu cred ca voi primi o amenda de acest gen..Am fost implicata intr-un accident rutier in luna martie.Din primele cercetari se pare ca eu sunt de vina . Persoana care a intrat in mine nu a suferit nimic grav , adica in raportul medico-legal are doar 2 echimoze insa cei de la IML i-au dat 11 zile de ingrijiri medicale . Am inteles ca daca ea nu renunta la declaratii , la sfarsitul anchetei voi primi o amenda penala...puteti va rog sa imi explicati in ce consta acest lucru , si daca pot face in asa fel incat sa o combat ..Va multumesc mult
Buna ziua. Am permisul suspendat pentru numar fals de înmatriculare.. ..mi sa dat amenda penala, dar încă de permis nu mi a spus nimic...o sa il anuleze? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare permis auto laurentiuu laurentiuu in martie 2013, in urma unui proces penal in care am fost inculpat (vatamare corporala din culpa), am primit doar o amenda penala. Cand am fost la politie sa ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie alexionut alexionut Sal! V-as ruga mult sa-mi explicati si mie ce inseamna o amenda penala...In cazul unei astfel de sentinte permisul de conducere s-ar mai anula? multumesc (vezi toată discuția)
Ajutor - alcool la volan, mi se anulează permisul sau mi se restituie? B266mar B266mar Buna ziua! m-au prins băut la volan și mi-au dat 2 ani cu suspendare,in acest caz se anulează permisul sau mi-l da înapoi după ce mă judec cu ei,A mai ... (vezi toată discuția)