avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contabil cu probleme
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contabil cu probleme

Buna ziua! Am o problema mai delicata. Contabilul care l-am avut mi-a oprit stampila si declaratiile. Iar acum am descoperit ca din platitor pe impozit pe venit a trecut firma pe impozit pe profit din 2008 fara sa ma anunte iar acum am si diferenta de la 3% pana la 16% de plata plus declaratiile specifice acestui impozit. Vreau sa specific ca il plateam la negru fara contract. cum as putea face o plangere si unde? nu imi mai raspunde la telefon
Cel mai recent răspuns: tony123 , utilizator 12:06, 2 Martie 2010
Din pacate acesta este rezultatul subestimarii importantei unui contabil profesionist cu care ati fi incheiat un contract de prestari servicii, care ar fi reglementat aceasta astfel de situatii si de o parte si de alta .
Va fac cunoscut faptul ca potrivit legii contabilitatii :
Art. 1.

(1) Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi, si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.
Art. 10.

(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.

(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.
Imi pare rau sa va spun asta dar sunteti direct raspunzator de situatia creata .
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
DANIELA NICULESCU, Consultant fiscal
Multumesc pt raspuns. Stiu si eu ce spune legea. dar as vrea sa stiu cum pot sa recuperez actele de la fostul contabil. Stiu ca nu-i pot face reclamatie pt ce mi-a facut dar pot sa-i fac reclamatie ca face contabilitate ilegal. Unde se poate face asta? multumesc. De fapt nu vreau decat sa-l sperii, dar nu stiu unde se fac reclamatiile si el stie acest lucru.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
tony123, utilizator
Chiar nu vrea sa-mi raspunda nimeni?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tinerea contabilitatii bogdanghel bogdanghel Buna ziua, Sunt angajata societatii A, in functie de contabil, iar societatea A are sub administrare societatea B. Sunt obligata sa tin contabilitatea si ... (vezi toată discuția)
Contabilitate talmacel talmacel As mai avea o intrebare. Ca persoana fizica care e angajata la o firma ca sef contabl cu 2 ore si tine contabilitatea poate sa semneze toate actele inclusiv ... (vezi toată discuția)
Pentru a viza bilanturi - curs ministru_ ministru_ Buna ziua! Am si eu o intrebare si anume: exista un alt curs in afara de CECCAR, pe care sa-l urmez pentru a putea viza bilanturi. va multumesc (vezi toată discuția)