avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... copil la scoala in strainatate
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

copil la scoala in strainatate

buna ziua tuturor!felicitari pentru site .. este foarte util!
Dintr o relatie anterioara am o fetita care in momentul actual studiaza in clasa a 9 a in Romania .Printr o sentinta definitiva si irevocabila a fost data in grija tatalui ei,dar acum acesta este de acord sa mi o incredinteze mie sa locuiasca si sa studieze in Germania,eu avand rezidenta in aceasta tara. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns ,un sfat...as avea 2 intrebari:
1)este deajuns sa mi faca el procura notariala cum imi incredinteza copilul sa locuiasca si sa studieze in germania pe o perioada de 2 ani(pina la majorat)
2) cam ce acte mi ar fi necesare sa o inscriu la scoala in acest stat .Cam care ar fi pasii pe care i ar trebui sa i urmez..
multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Elena Popa , Avocat 11:14, 2 Martie 2010
La încredintarea copilului spre crestere si educare, de la un parinte la celalalt, raportat la dispozitiile art. 44 C. fam. trebuie sa se tina seama de interesul major al acestuia, care se determina prin examinarea tuturor criteriilor de apreciere, cum sunt vârsta copilului, conduita fiecarui parinte, situatia lor materiala, posibilitatile lor concrete de a se ocupa efectiv de copil.
Aceste împrejurari, fara a fi determinante prin ele însele, sunt lasate la aprecierea instantei pentru a conchide, în raport de ansamblul criteriilor respective morale si materiale, care dintre parinti poate oferi conditii mai bune pentru cresterea si educarea copilului, tinându-se seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.
De altfel si dispozitiile legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului prevad ca toate masurile luate trebuie sa se subordoneze cu prioritate principiului interesului superior al copilului.


Trebuie sa va adresati judecatoriei in a carei raza teritoriala domicileaza paratul, facand dovada celor sus mentionate.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Si parerea mea este in acelasi sens.
Va trebuie o hotarare judecatoreasca de incredintare ceea ce inseamna un proces care daca tatal este de acord va fi fara probleme deosebite.
Cautati un avocat care sa deschida procesul si sa va reprezinte in instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca prin sentinta a fost data fetita in grija tatalui, tot prin sentinta sa fie data si mamei; asta ar fi pentru punctul 1;iar pentru punctul 2, daca vreti s-o inscrieti la un liceu/scoala in Germania trebuiesc iar acte:
la scoala unde invata in România, reprezentantul legal era tata, deci până nu aveti actul prin care instanta va incredintat-o nu se poate face nici un demers;
Dupa ce sunteti reprezentantul ei legal, mergeti la scoala si cereti situatia scolara, care trebuie tradusa. Trebuie sa mergeti la scoala din Germania, si sa vedeti acolo ce fel de acte va cer, deoarece fiecare tara are modul ei de a echivala studiile.
Va urez succes!
1.Daca sunteti rezidenta in Germania, nu ar trebui sa fiti in masura sa cunoasteti actele necesare pentru inscrierea copilului la scoala ? Sau nu aveti posibilitatea de a afla acest lucru direct de la scoala din Germania unde doriti inscrierea copilului?
2. In general fara a se face un nou proces de incredintare a minorului, daca tatal doreste inscrierea copilului la studii in strainatate nu se poate?
Iar in acest caz particular, mama are posibilitatea de a fi alaturi de copil si a il sustine pe perioada studiilor, nu?
Daca tatal este de acord cu incredintarea minorei catre dvs. pana la majorat, faceti o conventie cu dansul in acest sens, de preferat la notar (pentru cazul in care nu se va prezenta la proces). Sesizati apoi judecatoria de la domiciuliul tatalui cu o cerere pentru reincredintare minor si rugati instanta sa dea o hotarare care consfiinteste invoiala dvs. Personal, consider ca nu este necesar sa fiti asistata de avocat, putand sa va aparati si singura. Este indispensabila hotararea judecatoreasca pentru a putea duce minora la studii in Germania. Partile pot incheia tranzactii si in ce priveste incredintarea minorilor numai ca despre aceste tranzactii trebuie sa ia act instanta de judecata si sa se pronunte prin hotarare.
In ce priveste actele necesare pentru studii, numai la scoala din Germania va puteti interesa despre cerintele dumnealor in astfel de cazuri.
Multa bafta.
Cu consideratie,
av. Popa Elena

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire domiciliu minor in strainatate mirela_iuliana_81 mirela_iuliana_81 Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns Am o fetita de 6 ani care mi-a fost incredintata mie din anul 2010(nu avem custodie comuna, imi este ... (vezi toată discuția)
Poate fi un minor înscris la studii în germania de către bunici? ContSters443773 ContSters443773 Eu sunt mama unui minor in varsta de 7 ani, care este actualmente inscris la scoala in Romania. Mama mea doreste sa plece in Germania si as dori sa ii ... (vezi toată discuția)
Neintelegere asupra educatiei copilului nicoletagh nicoletagh Buna ziua, In urma casatoriei cu fostul sot a rezultat un copil minor, care anul acesta trebuie sa inceapa scoala. Exercit impreuna cu tatal minorei ... (vezi toată discuția)