avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in cazul mortii unuia dintre soti, imobilul cumparat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in cazul mortii unuia dintre soti, imobilul cumparat in timpul casniciei se imparte cu alte rude sau revine doar sotului supravietuitor?

in cazul mortii unuia dintre soti, imobilul cumparat in timpul casniciei se imparte cu alte rude sau revine doar sotului supravietuitor?
mentionez ca nu exista copii, sotia nu mai are frati, iar sotul are o sora si un nepot de la aceasta, plus parintii celor doi soti.
au acestia drept de mostenire?
Cel mai recent răspuns: amri , utilizator 17:27, 11 Martie 2010
Daca decedeaza sotia, neexistand descendenti sau frati, vin parintii si sotului suprevietuitor.Daca decdeaza sotul, la partea acestuia din imobil, vine sotia supravietuitoare , sora si parintii acestuia.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
ContSters47264, utilizator
Partea din imobil apartinand sotului decedat (prezumta a fi de 50%) intra in masa succesorala si se imparte intre sotul supravietuitor si rudele sotului decedat care fac parte din clasa a II a de mostenitori (ascendentii privilegiati = parintii si/sau colateralii privilegiati = fratii si surorile defunctului).
Cota succesorala a sotului supravietuitor difera dupa cum el vine in concurs numai cu parintii (1/2) sau si cu parintii si cu frati/surori. (1/3).
Faptul ca sotii supravietuitori au dobandit impreuna un imobil, desi exista comunitatea de bunuri in momentul decesului se prezuma ca acestia au cate 1/2 parte fiecare din acest imobil. Asadar jumatatea de imobil care se afla in masa succesorala si care i-a apartinut defunctului se va imparti in felul urmator:
1. In cazul in care decedeaza sotul, la mostenire vor veni sotia supravietuitoare, parintii sotului si sora sotului. In acest caz sotia supravietuitoare va mosteni cota de 1/3 parte din masa succesorala.
2. In cazul in care decedeaza sotia, la mostenire vor veni sotul supravietuitor si parintii sotiei. In acest caz sotul supravietuitor va mosteni cota de 1/2 parte din masa succesorala.
O zi buna.
Cu alte cuvinte: sa-si faca testament daca vor sa nu aiba probleme.
GabrielaA a scris:

Cu alte cuvinte: sa-si faca testament daca vor sa nu aiba probleme.


va multumesc mult pentru raspunsuri.
dar daca cei care au dreptul legal de a primi si ei ceva desi nu au dat niciun leu pt achizitionarea casei, cei doi soti avand si imprumuturi la banca, cum e posibil sa fie impiedicata partajarea catre acele rude?
si faptul ca rudele primesc 1/2 sau cat o fi... asta presupune ca la moartea unuia dintre soti ele au dreptul sa dea afara din imobil sotul ramas supravietuitor, doar pt a si cere dreptul la mostenire?
si din cate se zice testamentul ar putea fi atacat in judecata...?
cum s ar putea ca sotii sa se protejeze si sa ramana cu ce au intreg la moartea celuilalt, pana cand va muri si el? ceva care sa nu poata fi atacat?
si ce posibilitati exista pentru ca sotii sa lase mostenire totul dar doar dupa moartea ambilor unei terte persoane, care nu e ruda, dar fara ca acel act sa poata fi atacat vreodata?
multumesc mult

Alte discuții în legătură

In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
Succesiune anissia anissia Am avut un var care a decedat in luna noiembrie anul trecut, casatorit dar fara copii. Acum vreo 2 ani se pare ca i-ar fi facut sotiei un act prin care ... (vezi toată discuția)