avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... conventia civila.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

conventia civila.

as dori sa stiu daca un pensionar pe caz de boala gr.2 poate lucra pe baza unei conventii civile?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:25, 25 Februarie 2010
Nu, nu poate lucra in baza unei conventii civile.. Incepand din iunie 2009 un beneficiar de pensie de invaliditate gradul II poate cumula veniturile obtinute din pensie cu alte venituri numai in calitate de asociat unic, asociat, comanditar sau actionar.

Persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 5, pct. I, pct. II si pct. IV, lit. b) - f) din Legea nr. 19/2000 nu pot beneficia si de pensie de invaliditate. Intrucat va aflati printre categoriile de persoane mentionate anterior, trebuie fie sa solicitati suspendarea platii pensiei, fie sa nu mai lucrati (daca nu doriti sa primiti o decizie de debit de la casa de pensii).

Art. 5 - Legea nr. 19/2000
(1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si pensie de invaliditate gradul ii GHEORHE CRACIUN GHEORHE CRACIUN SUNT PENSIONAR PE CAZ DE BOALA GRADUL 2 .AM UN PFA [DECI FARA CARTE DE MUNCA ,LUCRU PE O PERIOADA DETERMINATA ] (vezi toată discuția)
Infiintarea unui srl de catre un pensionar aly_ioana aly_ioana Buna ziua O persoana ,incadrata in grad grav de handicap,beneficiind totodata de pensie de invaliditate grad 1,cu indemnizatie de insotitor inclusa ... (vezi toată discuția)
Suspendare pensie si asociatie familiala Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Doua persoane care si-au facut o asociatie familiala sunt somate sa dea inapoi pensia in termen de 3 ani incepand din iulie 2009 datorita faptului ca sunt ... (vezi toată discuția)