avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... programul de lucru
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

programul de lucru

sunt insarcinata si m-ar interesa ce acte imi trebuie pentru reducerea programului de la 8 la 6 ore si pentru a nu a mai lucra ore de noapte?

Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 11:01, 24 Februarie 2010
ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003 (*actualizată*)
privind protecţia maternitatii la locurile de munca
ART. 13
În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.


ART. 19
(1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) nu pot fi obligate sa desfăşoare munca de noapte.
(2) În cazul în care sănătatea salariatelor menţionate la alin. (1) este afectată de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu menţinerea salariului de baza brut lunar.
(3) Solicitarea salariatei se însoţeşte de un document medical care menţionează perioada în care sănătatea acesteia este afectată de munca de noapte.
(4) În cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul şi indemnizaţia de risc maternal, conform art. 10 şi 11.

ART. 2
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
c) salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare;
d) salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lauzie şi solicita angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut;
e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lauzie, îşi alapteaza copilul şi anunta angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program scurt la serviciu , femeie insarcinata AlinaHTm AlinaHTm Buna ziua, Sunt insarcinata in 2luni si de cand a aflat administratorul firmei acest lucru, se poarta f.urat cu mine.Am inteles ca nu ma poate concedia, dar ... (vezi toată discuția)
Pasii exacti necesari pt reducerea programului de lucru la gravide Madyser Madyser Buna ziua, As dori sa aflu exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru acordarea de catre angajator a programului redus de la 8h la 6h la ... (vezi toată discuția)
Salariata insarcinata anymaryh anymaryh buna ziua! va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cand o salariata ma anunta ca este insarcinata ? trebuie sa dea o declaratie, sa aduca certificat medical ? ... (vezi toată discuția)