avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general indemnizatia crestere copil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

indemnizatia crestere copil

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti care este baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil,85% din media veniturilor brute sau nete?
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 18:16, 25 Februarie 2010
Veniturile care se iau in calcul in vederea stabilirii indemnizatiei pentru cresterea copilului:

- a) pentru veniturile din salarii:
- la locul unde se afla functia de baza : suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva; contributiile la fondurile de pensii facultative; cotizatia sindicala platita in luna respectiva.
- pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
b) suma incasata de persoana indreptatita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevazute la art.4 alin.(7) din normele metodologice;
c) suma incasata de persoana indreptatita care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
d) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii;
e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati agricole determinat in conditiile legii.
De asemenea, persoanele care realizeaza venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii, iar in cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri profesionale din mai multe surse, in mod evident, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului ancutic ancutic vreau sa stiu daca pe langa contractul de munca mai am un contract de management incheiat cu o societate supus impozitului pe venit(16%), fara sa mai platesc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil adina_beb adina_beb Buna ziua, Sunt insarcinata si la momentul in care voi naste ma voi afla in urmatoarea situatie, legata de veniturile obtinute in ultimele 12 luni: - 9 ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere al copilului Leonard Pescaru Leonard Pescaru 1. conform legii 257 din 31.10.2008, veniturile care fac obiectul legii sunt cele nete sau veniturile brute? 2. avem o pustoaica care in aprilie 2010 va face ... (vezi toată discuția)