avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Unic asociat decedat, se poate cere lichidarea ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Unic asociat decedat, se poate cere lichidarea societatii de catyre administrator?

Sunt administrator la o societate al carui unic asociat, persoana straina, a decedat anul trecut. Fiul lui nu vrea sa mai raspunda la emailurile mele (singura modalitate de contact cu el) iar eu am ramas cu societatea agatata de gat. Aceasta nu are nici un fel de datorii. Partea proasta e ca nu am de unde sa fac rost de o copie a actului de deces al asociatului unic. Pot eu sa cer dizolvarea sau lichidarea societatii pentru a scapa?
Cel mai recent răspuns: Evaluator Petrescu Cezar , Evaluator 17:19, 3 Martie 2010
cred ca cea mai buna cale este cea a demisiei

Nu puneti semnul egal intre calitatea de salariat si cea de administrator
Administratorul este desemnat si revocat din functie de care asociati , daca doreste revocarea inainte de expirarea mandatului acesta trebuie sa convoace AGA .
In speta expusa de dvs - dizolvarea soc in conformitate cu art 229 din L 31/1990 urmata de lichidare si radiere
bote marius a scris:

Deci conform art. 229. - Societatile ...cu raspundere limitata se dizolva prin ....decesul unuia dintre asociati, cand, datorita acestor cauze, numarul asociatilor s-a redus la unul singur.

Imi pare rau ca v-am ciuntit mesajul si am subliniat prin el, dar am vrut sa-l fac mai simplu de cititit.
In opinia mea, situatia din textul citat de dvs. seamana ...dar nu rasare cu cea din speta.
Art 229 alin 1 NU are in vedere situatia decesului singurului asociat. (ci a unuia dintre asociati cand, datorita acestui eveniment, a mai ramas un singur asociat).

Situatia din speta isi afla rezolvarea in Art. 237. - (1) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;

Corect d-na Romascanu
Buna ziua.
Totuşi, Legea 31/1990 nu face referire la cazul acesta,în care unicul asociat decedează. Ce se întâmplă mai departe cu firma ?
În cazul acesta, cred că sunt aplicabile prevederile din actele constitutive ale firmei,care se referă la acest lucru,dacă moştenitorii decid continuarea activităţii sau per a contrario,dizolvarea ei.Citiţi vă rog actul constiutiv şi vedeţi ce scrie în acesta .
Dacă vă daţi demisia ,cui o adresaţi,dacă asociatul unic e decedat ?
Cred ca soluţia , după cum a spus şi d-na.Romaşcanu este aplicarea art.237 alin.1, în lipsă de altă prevedere din lege mai potrivită pentru acest caz .
Totuşi, cred că trebuie să notificaţi înainte de cererea de dizolvare,în mod oficial pe fiul asociatului,prin adresă scrisă şi prin publicare într-un cotidian de largă circulaţie cu privire la acest caz,pentru a nu fi lovite de nulitate eventualele dvs.acte ulterioare cu privire la cererea de dizolvare. Poate acesta doreşte continuarea activităţii firmei şi nu radierea ei.
Pentru a nu intra in conflicte de interese,legal trebuie solicitat probat/ vointa mostenitorului defunctului
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenitor asociat unic srl alin-m alin-m Am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in luna decembrie 2009 fiind asociat unic la un SRL. Eu si fratele meu suntem mostenitori conform Certificatului ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului f_karoly f_karoly Se poate cere raspunderea sotiei unei persoane care a fost administrator la o S.R.L. (nu SRL cu asociat unic!!!!), administrator care a decedat. ulterior s-a ... (vezi toată discuția)
Continuarea activitatii unui srl cu asociat unic ionfliundra ionfliundra Daca in actul de constituire s-a prevazut ca durata societatii este nelimitata nu se poate prezuma ca activitatea societatii poate continua cu mostenitorii ... (vezi toată discuția)