avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reconstituirea vechimii in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reconstituirea vechimii in munca

Buna seara, am urmatoarea problema: tatal meu este pensionat pe caz de boala, dar nu i s-a luat in considerare la calculul pensiei, 8 ani pe care i-a lucrat cu contract de munca in fost CAP. I se cere reconstituirea vechimii in munca cu probe de martori, deoarece arhiva fostului CAP s-a distrus la revolutie. Imi puteti spune in baza carei legi se face aceasta reconstituire si in ce consta mai exact?
Multumesc, Loredana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:08, 27 Februarie 2010
Reconstituirea perioadei de munca se realizeaza in baza dispozitiilor ordin ministerul muncii nr 136/1976 pentru aprobarea
metodologiei,intocmire,completare,pastrare si evidenta a carnetului de munca,a decretului nr 92/1976 privind carnetul de munca
Operatiunea consta in strangerea documentelor legale emise de unitati/detinatori arhive,care probeaza perioada ,calitatea,retributia ,care sunt operate in carnetul de munca,unica evidenta a activitatii prestate,in baza caruia se calculeaza drepturile de pensie
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
Multumesc, ne intereseaza reconstituirea vechimii in munca cu probe de martori, deoarece arhiva fostului CAP in care a lucrat cu contract de munca nu mai exista, a fost distrusa. Avand in acest sens adeverinta de la Primaria din localitate.

Multumesc,
Declaratie notariala
Luati legatura cu Directia de Munca si Protectie Sociala din judetul dvs. care va poate spune ce si cum sa faceti pentru a va reconstitui vechimea.
Potrivit Decretului nr. 92/1976, reconstituirea vechimii în munca se poate realiza în temeiul unei cereri adresate comisiei competente, dupa locul unde solicitantul îsi are domiciliul, însotite de înscrisuri din care sa rezulte ca între partile aratate în cerere a existat un raport de munca, precum si de dovezi care sa confirme ca nu s-au putut obtine actele necesare dovedirii situatiilor ce urmeaza a se stabili de catre comisie.
Prin cerere se vor indica cel putin doua persoane pentru fiecare perioada reconstituita, dintre cele care dovedesc cu acte ca au lucrat în aceeasi perioada si unitate cu solicitantul.

Adresati-va cu o cerere in acest sens Directiei de Munca din judetul in care aveti domiciliul. Exista la nivel de Directia Muncii o comisie de reconstituire a vechimii in munca.

Prin Decizia nr.223/2002 a Curtii Constitutionale s-a declarat neconstitutional art.14 din Decretul nr.92/1976 privind carnetul de muncă.
Prin urmare, cei care nu sunt încadraţi în muncă, pot cere reconstituirea vechimii în muncă, intrucat şi ei au avut o activitate pe baza căreia trebuie să beneficieze de pensie sau alte drepturi. Acest aspect se refera la cei care au fost membrii unei cooperative agricole.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca Fapanuputapa Fapanuputapa Stimati avocati , Am fost angajat la avicola Titu din lunguletu jud. DB timp de 5 ani si apoi am luat transferu la alta societate dupa aceia am intrat in ... (vezi toată discuția)
Reconstituire vechime alexandru gaman alexandru gaman In 1995 intr.Service Electronica , a disparut fiind radiata de la RComertului si a disparut asa ditamai cum era , cu arhiva cu tot.Carnetul de munca l-am ... (vezi toată discuția)
Completare vechime in cartea de munca p0ll03 p0ll03 Va prezint o situatie pe care vreau sa o rezolv : -sotia mea a terminat liceul in 1971 si s-a angajat la 1 august cu contract de munca platind cas si ... (vezi toată discuția)