avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... este aleatoriu retractul litigios?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

este aleatoriu retractul litigios?

am dat acum in 24-25 ferb examenul pt barou si intr-una din grile la civil, referitoare la retractul litigios era o varianta "retractul litigios este aleatoriu". nu am dat rasp. si pe barem aparea acelasi lucru, ca nu este aleatoriu. dupa contestatii s-a anulat grila pe motiv ca era si varianta aceasta corecta. acum eu stiu ca retractul nu este totuna cu cesiunea dr litigios care intr-adevar este aleatorie. retractul are ca efect confuziunea intre calitatea de reclamant si parat in aceeasi persoana (cea a paratului ) si prin urmare stingerea procesului. CE ESTE ALEATORIU aici? #-o :-/ va rog daca puteti sa-mi explicati pentru ca eu asa am fixat in minte si mi se si pare logic sa fie asa, dar daca nu este asa vreau sa inteleg de ce.
Cel mai recent răspuns: Simonsez , utilizator 21:33, 4 Martie 2010
in opinia mea retractul nu este aleatoriu, acesta constituie o operatiune distincta de rezultatul procesului care, rezultat, este ulterior si nu depinde neaparat de vointa partilor implicate........
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
ContSters126925, utilizator
Este para mălăiaţă nava spatiala?

Cam asa suna intrebarea de examen.

Dupa parerea mea, adevaratul motiv pentru care s-a eliminat intrebarea din grila este mult mai simplu. Si-au dat seama ca cel a propus intrebarea: ori a fost complet neatent, ori nu prea stie ce-i acela retract.

Este un drept (F.Deak), o aparare, o exceptiune (Eugen Herovanu) acordata "celui in contra caruia exista un drept litigios". (nu intram in demult/100ani discutata chestiune dac-o fi reclamantul sau paratul)

Nu e in niciun caz vreun contract ca sa aiba sens sa ne-ntrebam ce fel de caracter o avea (aleatoriu sau comutativ).
Aici s-a facut confuzie intre operatiunea retractului (din lat. retracto, -are, a relua, a trage inapoi) si vanzarea dreptului litigios (acesta din urma avand caracter aleatoriu /emptio-venditio spei).
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
romascanu, moderator
speram sa nu fie acesta raspunsul pentru ca in acest caz nu am nicio sansa sa inteleg logica celor care fac subiectele pentru admitere si sa stiu ce mi se cere de fapt.(ma rog recunosc ca nu asta a fost singura problema a mea, dar totusi...) mi se pare destul de grav sa nu stie cel care a propus grila ce este acela retract sau sa nu fi fost atent , pentru ca pretentiile le examen sunt tot mai mari datorita nr. mare de avocati si nu poti totusi sa-ti bati joc de banii platiti pentru inscriere. totusi poate, poate exista vreun autor care sustine faptul ca retractul ar fi aleatoriu, poate ati dat peste el din greseala sau orice alta explicatie, pentru ca totusi s-a ajuns la concluzia ca retractul ar fi aleatoriu DUPA CONTESTATII unde ma gandesc ca nu ii dau contestatiile la maricica de la bucatarie sa le rezolve ea, ci exista o comisie.
scuzati folosirea obsesiva a lui "totusi" dar totusi nu inteleg
Daca s-a luat masura anularii intrebarii din grila atunci se acorda punctajul aferent tuturor candidatilor.

Iata, am gasit asta pusa chiar de unul dintre voi la pag 181 din lungul topic "admitere barou 2010"
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Retract litigios (speta) alynotza01 alynotza01 reclamantul R. a chemat in judecata pe paratul P. cerand obligrea acestuia la restituirea imprumutului de 10 000 000 lei.In instanta, paratul a contestat ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi litigioase dandanaua dandanaua Printr-un act sub semnatura privata, eventual incheiat la un cabinet de avocatură, poate o persoană să-si vândă dreptul de proprietate asupra unui teren ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2011 jason jason Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)