am dat acum in 24-25 ferb examenul pt barou si intr-una din grile la civil, referitoare la retractul litigios era o varianta "retractul litigios este aleatoriu". nu am dat rasp. si pe barem aparea acelasi lucru, ca nu este aleatoriu. dupa contestatii s-a anulat grila pe motiv ca era si varianta aceasta corecta. acum eu stiu ca retractul nu este totuna cu cesiunea dr litigios care intr-adevar este aleatorie. retractul are ca efect confuziunea intre calitatea de reclamant si parat in aceeasi persoana (cea a paratului ) si prin urmare stingerea procesului. CE ESTE ALEATORIU aici? #-o :-/ va rog daca puteti sa-mi explicati pentru ca eu asa am fixat in minte si mi se si pare logic sa fie asa, dar daca nu este asa vreau sa inteleg de ce.
m-am mai gandit ceva la treaba asta cu caracterul aleatoriu al retractului si am ajuns la concluzia ca are intr-adevar un asemenea caracter. asa cum spunea dl. L. Pop, fiind un dr potestativ depinde de simpla manifestare de vointa a retractantului. dar vointa de ce depinde in fond? nu prea depinde ea de nimic, depinde de...nasterea ei intr-un sens sau altul, de "rasarirea" ei. cred ca asta ar putea fi logica dr. potestative care toate au caracter aleatoriu.
Incercati sa iesiti un pic din cercul asta...ganditi mai departe...
Iacata!
- proces inceput (drept litigios).
- partile din proces au posibilitatea (nu sta nimeni cu parul pe ele, ci POT, in virtutea principiului liberatii de vointa) sa incheie o tranzactie.
- ce caracter are tranzactia?
"imprumuta" vreun caracter aleatoriu sau, dimpotriva, alea (res litigiosa et dubia) existenta inainte inceteaza prin incheierea contractului de tranzactie? (tranzactia are caracter comutativ, nu-i asa?).
Diferenta?
Tranzactia e un contract (bilateral)
Retractul = rezultatul unei manifestari unilaterale de vointa.
(are vreo importanta diferenta asta?)
Efectul principal al amandurora?
= sting litigiul.
(adica ambele fac sa ...dispara tocmai acea sansa de castig sau pierdere care exista initial / inainte de inchierea tranzactiei, inainte de exercitarea retractului).
da dar tranzactia depinde de vointele convergente a doua parti, retractul doar de vointa unei persoane. singura explicatie (cred eu) este ca retractul se considera aleatoriu cu privire la exercitarea lui, la luarea de fiinta (nu ca drept al paratului ci ca operatiune ppzisa) si nu la efectele pe care le produce, adica apare sau nu apare "ca o ciuperca" dupa cum apare vointa paratului de a o exercita. asta am gasit ca singura explicatie pentru care ar fi aleatoriu, desi mie sincer mi se pare mai digerabila varianta ca nu este aleatoriu. sper sa nu fie prea multe cazuri de-acum incolo de "teoria chibritului" ca ma trezesc ca trebuie sa dau si la psihologie sa acced la aceasta profesie :hammer: glumesc,ca doar n-a fost tot examenul o singura intrebare.:blush2:
Admitere barou 2011
jason
Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)