avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... este aleatoriu retractul litigios?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

este aleatoriu retractul litigios?

am dat acum in 24-25 ferb examenul pt barou si intr-una din grile la civil, referitoare la retractul litigios era o varianta "retractul litigios este aleatoriu". nu am dat rasp. si pe barem aparea acelasi lucru, ca nu este aleatoriu. dupa contestatii s-a anulat grila pe motiv ca era si varianta aceasta corecta. acum eu stiu ca retractul nu este totuna cu cesiunea dr litigios care intr-adevar este aleatorie. retractul are ca efect confuziunea intre calitatea de reclamant si parat in aceeasi persoana (cea a paratului ) si prin urmare stingerea procesului. CE ESTE ALEATORIU aici? #-o :-/ va rog daca puteti sa-mi explicati pentru ca eu asa am fixat in minte si mi se si pare logic sa fie asa, dar daca nu este asa vreau sa inteleg de ce.
Cel mai recent răspuns: Simonsez , utilizator 21:33, 4 Martie 2010
aleator - care depinde de intamplare, de hazard

Singurul lucru care pare a depinde de hazard, in speta de fata, este soarta catindatului la titlul de avocat

Ma gandesc cu sincera ingrijorare daca aceia care intocmesc intrebarile si raspunsurile aferente au reprezentarea notiunilor pe care le utilizeaza

m-am mai gandit ceva la treaba asta cu caracterul aleatoriu al retractului si am ajuns la concluzia ca are intr-adevar un asemenea caracter. asa cum spunea dl. L. Pop, fiind un dr potestativ depinde de simpla manifestare de vointa a retractantului. dar vointa de ce depinde in fond? nu prea depinde ea de nimic, depinde de...nasterea ei intr-un sens sau altul, de "rasarirea" ei. cred ca asta ar putea fi logica dr. potestative care toate au caracter aleatoriu.
Incercati sa iesiti un pic din cercul asta...ganditi mai departe...

Iacata!
- proces inceput (drept litigios).
- partile din proces au posibilitatea (nu sta nimeni cu parul pe ele, ci POT, in virtutea principiului liberatii de vointa) sa incheie o tranzactie.

- ce caracter are tranzactia?
"imprumuta" vreun caracter aleatoriu sau, dimpotriva, alea (res litigiosa et dubia) existenta inainte inceteaza prin incheierea contractului de tranzactie? (tranzactia are caracter comutativ, nu-i asa?).

Diferenta?
Tranzactia e un contract (bilateral)
Retractul = rezultatul unei manifestari unilaterale de vointa.
(are vreo importanta diferenta asta?)

Efectul principal al amandurora?
= sting litigiul.
(adica ambele fac sa ...dispara tocmai acea sansa de castig sau pierdere care exista initial / inainte de inchierea tranzactiei, inainte de exercitarea retractului).
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
romascanu, moderator
da dar tranzactia depinde de vointele convergente a doua parti, retractul doar de vointa unei persoane. singura explicatie (cred eu) este ca retractul se considera aleatoriu cu privire la exercitarea lui, la luarea de fiinta (nu ca drept al paratului ci ca operatiune ppzisa) si nu la efectele pe care le produce, adica apare sau nu apare "ca o ciuperca" dupa cum apare vointa paratului de a o exercita. asta am gasit ca singura explicatie pentru care ar fi aleatoriu, desi mie sincer mi se pare mai digerabila varianta ca nu este aleatoriu. sper sa nu fie prea multe cazuri de-acum incolo de "teoria chibritului" ca ma trezesc ca trebuie sa dau si la psihologie sa acced la aceasta profesie :hammer: glumesc,ca doar n-a fost tot examenul o singura intrebare.:blush2:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retract litigios (speta) alynotza01 alynotza01 reclamantul R. a chemat in judecata pe paratul P. cerand obligrea acestuia la restituirea imprumutului de 10 000 000 lei.In instanta, paratul a contestat ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi litigioase dandanaua dandanaua Printr-un act sub semnatura privata, eventual incheiat la un cabinet de avocatură, poate o persoană să-si vândă dreptul de proprietate asupra unui teren ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2011 jason jason Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)