avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Maneaua ºi Constituþia
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Maneaua ºi Constituþia

B-)Constituţia României în art. 30 al. 1 (Libertatea de exprimare), stabileşte: "Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile".
Maneaua - denumire incorectă - poate fii considerată o exprimare a gândurilor, o creaţie, transmisă prin viu grai în public.
Sunt multe persoane care critică acet gen de muzică - poate justificat, dar nu-l critcă pentrua ceea ce trebuie criticat. De exemplu, G. Pruteanu, consideră că este o muzică făcută de incuţi pentru incuţi - foloseşte insulte pentru a-şi susţine o idee. Cine e incult?
Alte persoane cer chiar interzicerea lor la radio, televizuni sau în discoteci şi localuri. Nu ar putea ca maneliştii să reclame la Oficiul împotriva discriminărilor acest lucru. Excesiv acceptând este un drept al lor de a se exprima cum cred de cuviinţă fără a leza drepturile altora - cui nu îi place să nu asculte.
Dacă unii oameni sunt aşa porniţi împotriva manelişilor şi amanelelor, de ce nu sunt la fel de acizi şi alte genuri de muzică sau formaţii - B.U.G. Mafia, La Fmilia etc. acest gen de muzică conţine chiar fraze cu obscenităţi, pe când la manele nu se găsesc astfel de fraze.
Nu vreau să fac o pledoarie pro manele, dar cred că se critică în mod nejustificat această muzică în ceea ce priveşte mesajul transmis, poate că cei care pot să aplaneze un astfel de conflict - unii îl consideră social, de exemplu părinţii, sunt într-o oarecare măsură juriştii care pot transmite publicului ideea de drept de exprimare a gândurilor, dreptul la creaţie garantat prin constituţie. B-)
Cel mai recent răspuns: mars0212 , utilizator 04:06, 2 Decembrie 2006
Gresit. Trebuie sa tolerez manelele, nu trebuie sa imi placa si cu atat mai mult nu trebuie sa fac pledoria acestui gen de muzica.

Pot de asemenea sa cer ca acest gen de muzica sa nu fie prezent in locurile in care sunt, avand optiunea ca in cazul in care nu imi este respectata dorinta sa plec. Spre exemplu un taximetrist care avea casetofonul la maxim si era unu care se plangea ca il iubeste femeia doar pentru bani si care, desi l-am rugat sa opreasca casetofonul sau sa schimbe melodia, nu mi-a respectat dorinta asa ca l-am rugat frumos sa traga pe dreapta si am coborat. Si acesta este tot dreptul meu.

Acest gen nu poate fi interzis cu totul, nu poate fi interzis in discoteci, cluburi, baruri sau pe tarabe, ar fi absurd, profund gresit si un precedent foarte periculos,. totusi poate fi interzis in autobuzele RATB, spre exemplu, daca majoritatea oamenilor cer asta, asa cum eu nu pot cere nimanui sa nu asculte ceva tot asa nimeni nu ma poate forta pe mine sa ascult ceva si cum in democratie majoritatea conteaza.......

O aplicare extraordinara a acestei majoritati o vei vedea la radiouri care nu difuzeaza manele, cel putin nu cele importante, tocmai pentru ca au realizat ca daca ar face un asemenea lucru audienta postului de radio ar avea de suferit
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Decembrie 2006
mars0212, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai avem constitutie ? BX BX Referitor la legea nr 217-2015 - nu s-a sesizat nimeni ca se incalca direct constitutia ... (vezi toată discuția)
Se incearca in romania obstructionarea la libertatea de exprimare si opinare ? Roland Mindrila Roland Mindrila Aceasta este posibila doar daca se schimba Constitutia si dispare si ultima bruma de democratie ! In nici un caz nu e de competenta magistratilor in functie ... (vezi toată discuția)
Nu-mi plac manelele, cum pot evita sa le ascult cand sunt intr-un mijloc de transport in comun? euroloser euroloser Buna ziua Am o problema cu manelele. Nu stiu daca scoala prea multa e problema ori autocenzura, cert este ca nu agreez genul. Fac zilnic naveta cu autobuzul ... (vezi toată discuția)