avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se incearca in Romania obstructionarea la libertatea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se incearca in Romania obstructionarea la libertatea de exprimare si opinare ?

Aceasta este posibila doar daca se schimba Constitutia si dispare si ultima bruma de democratie ! In nici un caz nu e de competenta magistratilor in functie acesta, ei fiind doar "interpreti de legi", ca si noi de altfel ! In ARTICOLUL 30 se prevede - Libertatea de exprimare (1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisa. Restul e doar pledoarie eleganta( interpretari artistice ) , dar fara consistenta juridica si probatoriu in contextul actual !
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:14, 30 Iunie 2012
Iarasi ma provocati stimate domn. Accept cu placere invitatiile dvs., la diverse discutii. Ma incerca tristetea de fiecare data cand ma aflu in situatii in care incapacitatea depasirii depasirii conditiei, se concretizeaza in dezechilibru de putere. Da, avem legi pe care suntem obligati sa le respectam dar la drepturi "schioptam".
Daca tot ati pomenit de magistrati, tocmai am de povestit o recenta intamplare personala, referitoare la libertatea de exprimare.

Acum cateva zile am avut termen (am, nu am treaba, de cateva ori pe luna sunt in instanta, din pacate). La lista de amanari fara discutii, aud si numarul dosarului meu strigat de partea adversa si stau in sala impreuna cu avocatul, ca sa vedem care ar mai fi al 15-lea motiv de amanare. Se ajunge la dosarul cu pricina, inaintam catre bara si de abia apucam sa punem hartiile pe pupitru, cand doamna presedinte incepe sa "stearga pe jos" cu avocatul angajat de mine......ca nu a facut, ca nu a dres, ca etc....toate cele pe lumea asta. Avocatul rezista eroic la toate umilintele, solicita in mod repetat sa poata vorbi.......numai ca era monolog. Partea adversa asculta cu interes cum doamna judecatoare ii facea apararile si dicta grefierei una, alta. Eu notam constiincios pledoaria doamnei judecator, pana cand incurcand dansa predicatul cu subiectul, nu am inteles si am ridicat 2 degete ca sa intreb evident de nemaiauzita exceptie care crease rumoare si in sala.
Doamna judecator se opreste si ma intreaba cu un zambet larg:
- Doriti sa ma recuzati din nou?
Ii raspund cu un aer usor naiv:
- Nu, doamna presedinte. Daca voi mai fi nemultumita, ma voi adresa direct CSM-ului. Am solicitat sa imi dati cuvantul pentru ca nu am inteles ultima fraza din apararea pe care o faceti in locul partii adverse si din monologul de pana acum nici nu am aflat care este motivul pentru care a fost strigat dosarul la amanare. Respectuos va rog sa ma lamuriti.

Liniste de mormant.....musca incremenise iar cele 30 de persoane (avocati si justitiabili aflati in sala) puneau pariu, mental, la cat se va ridica amenda pe care o voi primi.

Doamna judecatoare uita sa ma ucida cu privirea si cred ca inainte de a isi reveni din soc declara:
- Aveti dreptate o sa dau cuvantul partii adverse.

Cam aceasta este intamplarea in care, din punctul meu de vedere, articolul din Constitutie era ingropat undeva adanc, in memoria latenta a magistratului.
Daca tot s-a inceput discutia cu libertatea de exprimare a avocatilor in instanta, mentionez ca judecatori ca exemplarul prezentat anterior sunt cu sutele. N-am nici o retinere in a recuza un judecator insa se dovedeste a fi inutil si in viitorul apropiat masura se intoarce impotriva clientului. Chiar si plangerile la CSM sunt aproape ca cele la Colegiul Medicilor, adica nu am vazut judecatori sa renunte la "putere". In cel mai rau caz sunt mutati la alte instante din tara. Pana nu se aplica si se nu respecta la litera o lege, oricare, nu va exista nici libertate de exprimare.
Exista deosebit de multe situatii de genul celei expuse de distinsa doamna mediator.
Din nefericire , aceste situatii se intampla nu numai in domeniul justitiei , se intampla in viata sociala si politica a tarii.
Cam peste tot , dam de urme ale tuturor felurilor de abuzuri , cam peste tot dam de nerespectarea unor drepturi elementare.
Din nefericire , lipsa de reactie sau forta , de orice fel , folosita in dauna inteligentei si a profesionalismului , sprijinirea acestui gen de reactie , dau nastere la astfel de situatii , la abuzuri reale , la incalcarea flagranta a unor drepturi individuale si nu numai , a tuturor drepturilor statuate prin legi nationale si internationale.
Astfel de situatii genereaza dictatura sau anarhia , perioadele de criza din istoria omenirii au dat intotdeauna nastere la crunte abuzuri , ajungandu-se la tot felul de conflicte.
Lipsa de profesionalism , de multe ori coruptia sau incapacitatea profesionala , santajul de orice fel sunt cele mai mari generatoare ale unor astfel de situatii si cred ca nu trebuie sa ne ferim sa ii spunem adevarului pe nume.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iunie 2012
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce masuri se pot lua impotriva jignirilor adresate de avocat celeilalte parti? mihaela2007 mihaela2007 sunt reclamanta intr-un dosar, iar avocatul patii adverse mi-a adus numai cuvinte jignitoare fara a fi fondate. unde pot sesiza aceste aspecte? (vezi toată discuția)
Lipsa avocat in instanta ardeleanion ardeleanion Buna ziua. Rog respectuos un raspuns avizat la intrebarea: poate avocatul partii adverse sa-si inceapa pledoaria in fata instantei fara prezenta (motivata ... (vezi toată discuția)
Revizuire melinaR melinaR am facut toate demersurile in instantele romanesti pentru revizuirea dosarului dar ne-am lovit de respingerea tuturor si pe deasupra avocatul nostru pe care ... (vezi toată discuția)