avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune neefectuata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune neefectuata

Buna ziua,

Problema mea este urmatoarea: tatal meu a murit in urma cu 7 ani. Mama si-a gasit pe altcineva care s-a mutat in apartamentul ei si al tatalui. Suntem 2 surori si nu am facut succesiunea. Bineinteles ca au inceput discutii din partea concubinului: mama poate sa vanda apartamentul fara voi, poate sa faca ce vrea, a inceput sa repare prin casa, etc.
Intrebarea mea: poate mama sa ne scoata de la succesiune? Ce drept are concubinul (cu care este de vreo 5 ani) la bunuri? Dar daca se casatoresc cu acte?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: seph0ra , utilizator 15:54, 1 Martie 2010
1. Nimeni nu va poate "scoate de la succesiune", iar pe cale de consecinta mama nu poate vinde apartamentul(cumparat in timpul casatoriei cu tatal d-voastra) fara incuviintarea scrisa si a d-voastra si a surorii d-voastra.
2. Concubinul are doar un drept de creanta nascut din cumpararea in coparticipatie a unor bunuri.
3. Situatia se pastreaza chiar daca se casatoresc, mai putin viitoarele bunuri achizitionate in timpul casatoriei.
Multumesc frumos pentru raspuns.

O zi buna!
buna ziua!
va recomand sa dezbateti procedura succesorala de pe urma tatalui dvs.
in caz de deces al mamei dvs cota ei parte din imobiul va intra in masa succesorala, la aceasta cota nu va avea dreptul si concubinul mamei, mai putin in cazul in care mama dvs ii lasa vreun testament, sau in situatia in care se casatoresc.
Multumesc!
Orice sfat e bine primit.
1. adresati-va unui notar din raza ultimului domiciliu al defunctului in vederea dezbaterii succesiunii .
veti plati impozit pt. ca nu ati dezbatut succesiunea in termenul legal .
2. daca mama dvs. nu este de acord cu dezbatrea succesiunii pe cale amiabila, existand posibilitatea sa fie influentata de catre concubinul dansei , va veti adresa instantei de judecata cu actiunea avand ca obiect partajul succesoral .
poate doreste sa va lase apartamentul dvs si celuilalt descendent, in schimbul sultei .

sfatul meu este sa incercati sa pastrati relatii bune cu mama dvs. , chiar daca concubinul dansei va incerca sa o indeparteze de dvs. si sora .
daca doreste, dansa ii poate face acte concubinului , pe cota sa parte din imobil .

Alte discuții în legătură

Succesiune neefectuata seph0ra seph0ra Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: tatal meu a murit in urma cu 8 ani. Mama si-a gasit pe altcineva care s-a mutat in apartamentul ei si al tatalui. ... (vezi toată discuția)
Succesiune. catalin_az02 catalin_az02 Bunaziua, scriu in speranta de a primi un eventual raspuns obiectiv, cu multumiri anticipate. deci problma este urmatoarea. in perioada cand eram minor, in ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)