avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,

Acum 6 ani parinti mei au divortat, destul de tarziu avand in vedere ca sunt despartiti de 18 ani. Si eu si fratele meu (fiind minori amandoi atunci) am fost incredintati de autoritatea tutelara mamei. La momentul respectiv (acum 6 ani) el (tatal) a renuntat in fata judecatorului la copii lui. Acum el vine cu pretentii ca noi suntem copiii lui si ca are nevoie de ajutor din partea noastra, iar noi nu vrem sa stim nimic de el (avand in vedere ca in ultimi 18 ani l-am vazut doar de 5 ori si maxim pentru o zi). Intrebarea mea este urmatoarea: dupa tot acest timp care a trecut de la divort el mai poate fi dat in judecata pentru plata pensiei alimentare pe toata perioada care nu a fost langa noi? Si am mai auzit ca ar putea fi obligat de o hotarare judecatoreasca sa plateasca si continuarea studiilor dupa implinirea varstei de 18 ani. Este adevarat?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elenas68 , utilizator 14:31, 3 Martie 2010
Da,in cazul in care copiii isi continua studiile si dupa implinirea varstei de 18 ani,tatal poate fi obligat sa plateasca pensie alimentara,insa doar pana la implinirea varstei de 26 de ani.
Faptul continuarii studiilor trebuie dovedit.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
luiza2008, utilizator
O situatie nefericita!
Daca a fost decazut din drepturile parintesti(acum 6 ani, cand parintii au divortat) nu aveti obligatia de intretinere a parintelui aflat in nevoie. Chiar si daca ar fi fost decazut din drepturile parintesti obligatia de intretinere fata de copii subzista.
Daca nu exista o hotarare judecatoreasca prin care parintele sa fi fost decazut din drepturile parintesti, ci doar o hotarare de incredintare a minorilor, drepturile si obligatiile parintesti subzista.
Ce intelegeti dvs. "prin renuntare la copiii lui"?
Ce scrie in hotararea judecatoreasca?
Dar se poate obtine si un ordin de restrictionare impotriva lui avand in vedere ca este o persoana violenta (acesta fiind si motivul pentru care mama mea s-a despartit de el)? Si tot legat de violenta, daca exista dovezi in urma iesirilor lui violente din urma cu 18 ani in cazul in care recurge la violenta si in cazul nostru acum, ne putem folosi de acele dovezi in cazul unui proces?
"renuntare la copiii lui" = am doi copii decare nu vreau sa stiu nimic si nu ma intereseaza ce se intampla cu ei. Declaratie scrisa de mana lui in fata judecatorului de la Tribunalu Corabia. Judecatorul mi-a aratat declaratia lui.
In hotararea judecatoreasca scrie "minorii se incredinteaza mamei". Nu scrie nimic ca ar fi decazut din drepturile parintesti.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara labuta labuta Se plateste pensie alimentara daca colilul este la masterat si are 22 ani? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara molimpia17 molimpia17 Din somaj se poate retine pensia alimentara si care este varsta maxima a copilului la care se poate retine aceasta pensie chiar daca este la facultate? Care ... (vezi toată discuția)
Schimbare nevoii celui care primește plata pensiei de întreținere. Roxana-Ana Roxana-Ana Bună ziua! Situație: părintelui divorțat i s-a încredințat spre creștere și educare copilul și primește lunar dreptul copilului la pensie ... (vezi toată discuția)