avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,

Acum 6 ani parinti mei au divortat, destul de tarziu avand in vedere ca sunt despartiti de 18 ani. Si eu si fratele meu (fiind minori amandoi atunci) am fost incredintati de autoritatea tutelara mamei. La momentul respectiv (acum 6 ani) el (tatal) a renuntat in fata judecatorului la copii lui. Acum el vine cu pretentii ca noi suntem copiii lui si ca are nevoie de ajutor din partea noastra, iar noi nu vrem sa stim nimic de el (avand in vedere ca in ultimi 18 ani l-am vazut doar de 5 ori si maxim pentru o zi). Intrebarea mea este urmatoarea: dupa tot acest timp care a trecut de la divort el mai poate fi dat in judecata pentru plata pensiei alimentare pe toata perioada care nu a fost langa noi? Si am mai auzit ca ar putea fi obligat de o hotarare judecatoreasca sa plateasca si continuarea studiilor dupa implinirea varstei de 18 ani. Este adevarat?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elenas68 , utilizator 14:31, 3 Martie 2010
Nu cred ca puteti obtine un astfel de ordin de restrictie.
In eventualitatea in care va recurge la violenta si impotriva dvs.si veti depune o plangere penala in acest sens,personal cred ca nu veti putea folosi acele dovezi din urma cu 18 ani,in cazul in care se va ajunge la un proces.
In legislatia penala romaneasca nu exista institutia "ordinului de restrictie". Va uitati probabil la filme americane.
Exista totusi niste interziceri care nu se aplica in speta.
Si daca are nevoie de dvs. acum si dvs. nu doriti, nu ii acordati acel ajutor. Nu va poate obliga nimeni sa tineti legatura cu un parinte care v-a facut rau dvs. si mamei.
Nu puteti sa va folositi de dovezi mai vechi de 2 luni in ceea ce priveste o eventuala plangere penala pt loviri si alte violente.
Pt pensia alimentara e posibil sa o obtineti pe ultimii trei ani, poate ne mai ajuta colegii de pe forum sa ne spuna exact, iar daca va continuati studiile si aveti peste 18 ani, e sigur posibil, trebuie doar sa il actionati in judecata.
Am inteles. Va multumesc frumos!:vishenka:
Dupa parerea mea, faptul ca a dat acea declaratie, din punct de vedere moral si emotional v-a afectat cu mult mai mult decat ca nu v-a platit pensia alimentara.
Din pacate, legislatia nu sanctioneaza lipsa de afectivitate din partea parintelui. Sanctiunea este doar pecuniara.
Sunt aspecte din viata oamenilor care nu pot fi trecute cu vederea...
Daca unul din parinti va este alaturi afectiv sunteti castigator!
Celalalt poate plati indiferenta. Dvs. alegeti!
Oricum, bafta multa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara labuta labuta Se plateste pensie alimentara daca colilul este la masterat si are 22 ani? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara molimpia17 molimpia17 Din somaj se poate retine pensia alimentara si care este varsta maxima a copilului la care se poate retine aceasta pensie chiar daca este la facultate? Care ... (vezi toată discuția)
Schimbare nevoii celui care primește plata pensiei de întreținere. Roxana-Ana Roxana-Ana Bună ziua! Situație: părintelui divorțat i s-a încredințat spre creștere și educare copilul și primește lunar dreptul copilului la pensie ... (vezi toată discuția)