avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contract de colaborare
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contract de colaborare

Vreau sa imi fac un contract de colaborare cu firma pe parte de intermediere transporturi , vreau sa stiu ce tip de contract trebuie sa imi fac ca si persoana fizica inregistrata fiscal? Specific ca vreau contract pe perioada determinata.
Astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 12:23, 4 Martie 2010
Buna ziua!
Daca sunteti PFA puteti face contract de prestari servicii pe perioada pe care o doriti.Eliberati factura fiscala si vi se plateste in baza ei cash sau prin op/bo.
Daca nu sunteti PFA va trebuie neaparat contract individual de munca cu timp normal sau partial.Contractele de colaborare sau conventiile civile nu mai exista si cine le mai foloseste se afla in ilegalitate.
O zi buna!
Atat contractele de colaborare cat si conventiile civile EXISTA. Nimeni nu se afla in ilegalitate daca le incheie.
Aceste contracte au la baza Codul civil, care, dupa ultimele cunostinte, inca nu este abrogat, si nici in Noul Cod civil nu se vor abroga contractele civile.
Mai mult decat atat, banii primiti prin conventii civile sau contracte de colaborare sunt impozitate, prin urmare nu sunt absolut deloc ilegale.
Pentru o anumita prestatie efectuata unui beneficiar nu este obligatoriu sa inchei contract individual de munca.
Mai ales cand serviciul este unul cu prestare uno ictu (dintr-o data). Chiar si la prestatiile succesive, daca au acelasi obiect, nu poate fi incadrat automat la contract individual de munca, care, printre altele, comporta mult mai multe oblgatii si drepturi.
Contractul pe care il incheiati va fi unul de intermediere, sau de comision, pe perioada și pretul pe care il negociati. Puteti sa specificati sau nu ca sunteti PFA sau ca executati obiectul contractului in calitate de persoana fizica, ambele categorii de contract fiind reglementate de Codul civil.
In cazul in care incheiati contract pe persoana fizica, veti fi impozitat cu 16% din venitul pe care il obtineti.
In cazul in care incheiati contractul pe PFA, impozitele se calculeaza altfel si banuiesc ca stiti cum ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate oferi informatii despre contractul de locatiune servicii? gugalex gugalex Este contractul de locatiune servicii o alternativa la contractul individual de munca? (vezi toată discuția)
Conventia civila say say Buna ziua As dori sa aflu mai multe detalii despre conventiile civile de prestari servicii si contractele de prestari de servicii - munca, legislatie, cum ... (vezi toată discuția)
Conventie civila soferi Raluca_Dragu Raluca_Dragu Buna ziua, Reprezint o firma de transport si doresc sa angajez 50 de soferi suprimentar pentru o saptamana. Intrebarea mea este: pot sa le fac conventie ... (vezi toată discuția)