avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi

Curs practic de implementare e-Factură / e-Transport. Reguli de aplicare și discuții practice. Vezi detalii și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii indemnizatie maternitate 2010
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

indemnizatie maternitate 2010

Buna ziua!sunt in concediu de maternitate din ianuarie 2010 si din cate stiu acest tip de concediu nu se impoziteaza.Eu am fost platita ca si pe un concediu medical normal .I-am spus si contabilei si mi-a raspuns ca se impoziteaza.va rog sa imi spuneti dc s-a schimbat ceva din 2010.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 15:24, 4 Martie 2010
Buna ziua
Concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul(media veniturilor pe ultimele 6 luni) .Indemnizatie care se suporta integral din bugetul FNUASS
Conform Codului Fiscal art 41 lit a) aceste indemnizatii sunt neimpozitabile.
O zi buna!
Art 42 Codul fiscal

Nu sunt impozabile veniturile reprezentand cm maternitate, risc maternal, concediu crestere copil si ingrijire copil bolnav
Pentru indemnizatia de maternitate se retine numai CAS la nivelul unui salariu minim pe economie (600*10.5%=63) si proportional cu zilele de CM.

Codul fiscal:
Venituri neimpozabile
Art. 42. - În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii.

Norme metodologice:
3. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind veniturile obţinute de persoanele fizice, potrivit legii, cum sunt:
-.................
- indemnizaţia de maternitate;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie concediu prenatal ramona75 ramona75 Buna ziua! Sunt insarcinata si din 23 martie am intrat in concediu prenatal. Pe fluturas apare impozitata si suma aferenta celor 7 zile in care am fost in ... (vezi toată discuția)
Concediul medical se impoziteaza? elig elig Concediul medical, Prenatalul si Postnatalul se imPoziteaza? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de risc maternal gabrielaando gabrielaando Buna ziua, ma aflu in concediu de risc maternal iar angajatorul mi-a oprit din indemnizatie: 1. somaj 0,5% 2. CAS 10,5% 3. Impozit Din cate m-am ... (vezi toată discuția)