avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplim

Am doua intrebari in legatura cu art 119 din Codul Muncii.

1. Cum se trec in pontaj orele libere platite in urmatoarele 30 zile dupa efectuarea celor suplimentare ? Nu stiu ca ce sa le trec.

2. Al. 2 din acest art 119; o intrebare si aici: salariul pt aceste ore libere este cel prevazut in CCM - cu spor de 100% sau trebuie acordate ore libere duble ? Banuiesc ca nicuna dintre acestea.

Subliniez ca nu ma intereseaza art 120, cand munca suplim e platita si se adauga sporul de 100% din CCM la niv nat ci situatia orelor libere.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
ContSters60781, utilizator
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 15:42, 5 Martie 2010
Un potaj il intocmiti cum va place. Ori puneti 8 ore scrise intr-un fel anume, oricum sa reiasa ca totalul orelor de plata este cel corect.
La pontaj atasati in spate cererea omului. Fiecare salariat sa faca o cerere de compensare, in care sa specifice ca doreste compensarea orelor lucrate in perioada ...., respectiv 16 h de exemplu, cu 2 zile libere platite in data de ....si data de ...... Atunci va aparea pe pontaj cu norma inteaga.
nu sunt consultant pe resurse umane asa ca la prima intrebare nu pot raspunde.
in ce priveste cea de-a doua, raspunsul corect este salariul prevazut in CIM pentru orele respective (adica proportional) la care se adauga sporul de ore suplimentare (adica 100%)
MIHAELA CRACEA a scris:

nu sunt consultant pe resurse umane asa ca la prima intrebare nu pot raspunde.
in ce priveste cea de-a doua, raspunsul corect este salariul prevazut in CIM pentru orele respective (adica proportional) la care se adauga sporul de ore suplimentare (adica 100%)


Deci si daca sunt compensate cu ore libere, acestea vor fi platite cu sporul de 100% ? Eu credeam ca numai daca nu e posibila acordarea zilelor libere si sunt platite, se acorda acest spor - art 120. Nu ar fi mai logic sa ii dau dublul orelor, ca ore libere ?
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Asta e clar si stiut dupa cum rezulta de mai sus.
Intrebarea este:

Deci si daca sunt compensate cu ore libere (art 119), acestea vor fi platite cu sporul de 100% ? Eu credeam ca numai daca nu e posibila acordarea zilelor libere si sunt platite, se acorda acest spor -(art 120).

Ma intereseaza cum ii platesc orele de compensare din perioada de 30 de zile dupa cele suplimentare.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Compensare ore suplimentare cu ore libere platite cu 200% ?????? CODUL MUNCII:"Art. 117. - (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare platite simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos. 1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare adelina20001 adelina20001 Buna ziua! Daca luna in aprilie am avut 16 ore suplimentare efectuate, angajatorul imi va plati orele + sporul de 75%? Doar in art 120 din Codul Muncii se ... (vezi toată discuția)