avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare platite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare platite

Buna ziua,
Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos.
1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in codul muncii este precizat " munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite, in urmatoarele 30 zile ( art 119) . Ce presupune acest lucru? Ca ii dau liber in timpul programului cate ore suplimentare si il pontez ca si cum ar fi , fara nici un spor? si ii platesc normal ( adica ca o ora normala din cadrul programului ? ca trebuie sa apara in pontaj ca a facut ore suplimentare, eu cum ii calculez aceste ore , daca ii dau si liber?
Apoi in cazul in care acest lucru nu se poate, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza............

2. daca am salariati care lucreza sambata si duminica ( dar nu este o regula, doar daca sunt chemati, au liber in urmatoarea saptamana 2 zile si trebuie sa le acord si un spor? un spor de cat?
3 . daca se lucreaza in zilele de sarbatoare legale, au o zi libera in perioada urmatoare si un spor de minim 100 %, este bine?

4. ce presupune alin.2 , art 133 , codul muncii- salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art.120, al 2

va rog frumos daca ma puteti lamuri, eventual cu exemplu concret
va multumesc,
o zi frumoasa la toata lumea
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 18:36, 31 Martie 2010
1. daca alegeti sa le dati zile libere platite in contul orelor suplimentare efectuate, atunci in pontaj se vor trece OS. Daca salariatul doreste doar ex. 3 ore intr-o zi atunci il pontati 8 ore si-i scadeti cele 3 ore de OS din evidenta.
In ambele cazuri il veti plati ca si cum a fost 8 ore la serviciu.

In general, fie le platiti orele suplimentare, fie le dati liber. Amandoua nu se poate.

Daca vreti sa le platiti orele efectuate in zile de repaus sau in sarbatori legale le platiti dublu acele zile (cu conditia ca lucrul in aceste zile sa nu fie o obisnuinta). Daca este o obisnuinta le dati un spor cf prevederilor legale.
deci sa vad daca am inteles bine:
- in cazul orelor suplimentare - fie le dau zile libere , fara sa le platesc nici un spor, deci daca au avut 8 ore suplimentare pot sa nu vina o zi si eu ii pontez cu 8 ore ( os), si nu le mai acord nici un spor, dar cum apar pe stat, pt ca in programul meu nu am unde sa trec os( sau doar pe pontaj apar os si pe stat apar ca si lucrate normal/..........
sau daca nu le dau liber platesc orele suplimentare cu minim 75 %.
- iar in cazul orelor efectuate in zile de repaus si de sarbatoare legala ( nu sunt o obisnuinta) le platesc cu dublu adica 150%, si nu le mai acor si zile libere?
in asteptarea unui raspuns va multumesc frumos
Multa lume se repede la dispozitiile Codului muncii si greseste pentru ca nu-l intelege.Codul muncii este o lege organica,izvor de lege.El stabileste drepturile minime ce trebuie respectate la intocmirea contractelor colective de munca.Daca nu aveti c.c.m. ,dumneavoastra va raportati direct la contractul colectiv de munca la nivel national.Conform acestuia tot ce trece peste numarul normal de ore/luna(8ore/zi lucratoare) se considera ore suplimentare.Plata orelor suplimentare se face cu un spor de 100%(se platesc dublu) sau se d-au liber si se si platesc normal fara spor.
Cu alte cuvinte orice ora suplimantara trebuie sa corespunda unei plati duble fie liber+bani,fie liber+liber,fie bani +bani.
Art. 41. - (3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:

c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
Nu uitati regula:c.i.m.>c.c.m/unit.>c.c.m/grup ang.>c.c.m./ram.>c.c.m.u.n.n.>C.M.!!
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
rosu gheorghe, utilizator
deci am urmatoarele posibilitati
- pentru orele suplimentare fie le platesc cu un spor de 100 % adica dublu
- fie le dau liber , adica la 1 ora suplimentara vine 2 ore din programul de lucru normal liber?
- dar daca le dau liber + bani - cum le calculez : la 1 ora suplimentara le dau o ra libera si 50% spor
e bine?
pt orele lucrate in zilele libere+ sarbatori - nu e nevoie sa le dau si zi libera si spor?

Daca vreti sa le dati liber si bani inseamna ca le platiti o ora si le dati liber o ora pontata,ok!!??
Orele lucrate in zilele libere si in sarbatori legale sunt ore suplimentare.
Dv trebuie sa urmariti ca orele suplimentare sa fie dublu compensate sub o forma sau alta.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
rosu gheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Control itm gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca puteti sa-mi solutionati urmatoarea problema: - o parte din salariatii mei - SRL- lucreaza cate 4 ore sambata.Ii pontez 4 ore si ii platesc ... (vezi toată discuția)
Compensatii sambete lucrate la bugetari dupa legea 153/2017 ContSters446655 ContSters446655 buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cum se compenseaza corect o zi de sambata lucrata intr-o institutie de stat, tinand cont de faptul ca nu se plateste spor ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Szegedi07 Szegedi07 Buna ziua, Intrebarea mea este legata de urmatoarea: \" Ca recompensare a muncii suplimentare, conform Codului muncii, aceasta se face în două ... (vezi toată discuția)