avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sulta ,creanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sulta ,creanta

Exista diferenta intre sulta si creanta?Daca da care este in avantajul meu in cadrul unui proces de partaj?
Cel mai recent răspuns: kyrrdan , utilizator 14:42, 5 Martie 2010
Normal
Sulta=Sumă de bani care, într-un partaj sau într-un schimb, compensează diferența de valoare a părții cuvenite din moștenire sau a bunurilor schimbate.
Creanta=Dreptul creditorului de a pretinde de la debitor să dea, să facă sau să nu facă ceva; (concr.) act care stabilește acest drept.
In cazul partajului se foloseste sulta.
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
Crissa C, Consilier juridic
MULTUMESC
Buna!
Am o intrebare strans legata de acest subiect:
Am un apartament cumparat in rate de sotul meu inainte de casatorie. El a achitat singur cam 18%, apoi am achitat restul de 82% in timpul casniciei.
Acum, dupa decesul lui, am facut partaj succesoral cu socrii (parintii sotului) care au primit 1/2 din apartament sub forma de sulta.
Apartamentul a fost expertizat la 100.000 euro, respectiv 370.000 lei cam cat era euro acum doi ani. Deci eu am de achitat 185.000 lei sulta, deoarece instanta nu a tinut seama ca apartamentul s-a platit majoritatea in rate in timpul casatoriei.
S-a considerat bun propriu al sotului, fiind contractat inaintea casatoriei...
Mi s-a spus in hotarare ca am doar un drept de creanta, intru-cat nu s-a solicitat creanta, ei nu au dispus nimic in privinta ei...
Eu am incercat sa evit un nou proces in pretentii pentru recuperarea creantei, pretextand ca apartamentul este partial bun prpriu, raportat la cat s-a achitat inainte de casatorie, iar restul ar fi bun comun. Instanta insa nu a imbratisat aceasta idee, desi ea s-a acceptat in unele spete pe care le-am gasit in practica judiciara si i le-am si prezentat...
Acum abia urmeaza intrebarile legate de deosebirea dintre sulta si creanta:
- mai intai ca ratele s-au oprit sotului din salariu, deci eu nu pot dovedi ca am acitat vreo suma;
- apoi, chiar daca se va considera ca ratele achitate in timpul casatoriei reprezinta bun comun, inseamna ca mi se recunoaste un drept de creanta egal cu 1/2 din ratele platite impreuna de soti, ori aceasta valoare este derizorie fata de valoarea de circulatie actuala, deoarece ratele s-au achitat in "perioada de aur si glorie".
- cata vreme eu trebuie sa achit sulta la valoarea de azi, va trebui in schimb sa primesc doar valoarea ratelor, eventual actualizate cu indicele de inflatie?!?
Aceasta este problema care ma nelinisteste. Cum trebuie facuta actiunea pentru a evita aceasta capcana? Ma poate sfatui cineva?
Multumesc anticipat.






Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
kyrrdan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj clematis clematis ce sanse de castig am asupra unui apartament cumparat inainte de casatorie cu plata unui avans de zece la suta si cu restul ratelor platite in timpul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am vazut mai multe pareri pe net despre aceasta situatie: ... Oliver-Benji2022 Oliver-Benji2022 Buna ziua! Am vazut mai multe pareri pe net despre aceasta situatie: Bunurile dobandite inainte de casatorie devin comune dupa casatorie pana la urma? Daca da, ... (vezi toată discuția)
Partaj Simona_a Simona_a Vreau sa divortez, iar sotul are contractul de apartament incheiat inaintea casatoriei, doar pe numele lui. Totusi ratele la apartament au fost platite de ... (vezi toată discuția)