avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA societate de intermediare asigurari scutita de tva sau ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

societate de intermediare asigurari scutita de tva sau nu

o societate de intermediere in asigurari respectiv agent pj desfasoara o activitate scutita de tva conform codului fiscal art 141 si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Monica Miron , Consultant fiscal 22:11, 8 Martie 2010
art141 alin (2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
b) operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi prestările de servicii în legătură cu operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediază astfel de operaţiuni;
NM351. (1) În sfera operaţiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal nu se cuprind operaţiuni precum serviciile de marketing şi serviciile administrative, cum ar fi acceptarea cererilor de asigurare, gestionarea modificării contractelor şi a primelor de asigurare, încheierea, administrarea şi rezilierea poliţelor, organizarea şi managementul sistemului informatic, furnizarea de informaţii şi întocmirea rapoartelor pentru părţile asigurate, furnizate de alte persoane impozabile către persoanele impozabile care realizează operaţiunile scutite de taxă prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în cazul C-472/03 Arthur Andersen.

(2) O caracteristică esenţială a unui serviciu de asigurare o reprezintă existenţa unei relaţii contractuale între prestator şi beneficiarul serviciilor. Scutirea de taxă pentru serviciile de asigurare şi/sau de reasigurare se aplică de către societatea care suportă riscul şi care încheie contractul cu clienţii, inclusiv în cazul externalizării tranzacţiilor în domeniul asigurărilor/reasigurărilor. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în cazul C-240/99 Skandia.

(3) Nu sunt scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal serviciile de evaluare a riscurilor şi/sau a daunelor, furnizate de alte persoane impozabile către persoanele impozabile care realizează operaţiunile scutite de taxă prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
asta stiu, asa prevede codul fiscal si normele de aplicare, dar in cazul c240/99 se refera la o relatie contractuala intre doua societati de asigurare, eu doresc sa aflu daca un intermediar pf sal pj care intermediaza aceasta activitate conform legii 32/2000 beneficiaza de scutire sau nu. vezi horararea curtii fr justitie a comunitatii europene in cauza c124/07 care se refera la art 13B punctul a) din a sasea directiva, taxa pe valoarea adugata.
apreciez ca legea este foarte clara.

art. 141, alin (2) Cod Fiscal
Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă
b) operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi prestările de servicii în legătură cu operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediază astfel de operaţiuni

consider ca prevederile precizate de dvs mai sus nu intra sub incidenta operatiunilor de intermediere in asigurari, ci se refera la externalizarea anumitor operatiuni in domeniul asigurarilor, mentionandu-se ca scutirea nu se acorda pentru societatile catre care se externalizeaza astfel de servicii, daca acestea nu suporta riscul si nu încheie contracte de asigurare în nume propriu.
prin definitie un intermediar in asigurari asa cum este stipulat in legea asigurarilor este mandatat sa incheie in numele sau asigurari,ori la art 13b din directiva a sasea se stipuleaza ca sunt scutiite de taxa asigurarie si/sau reasigurarile inclusiv activitatile desfasurare de agentii de asgurare sau brokeri. ce insemana de fapt prestari de servicii in legatura cu opeartiunile de asigurare? nu reprezinta de fapt o intermediare in schimbul unui comision?
cred ca nu ati inteles, iar in acest caz am sa va repet, pe scurt.

intermedierea asigurarilor este o operatiune scutita de tva.

Alte discuții în legătură

Factura comision asigurari GABRIELDUMITRIU GABRIELDUMITRIU Buna ziua, am o firma de intermedieri asigurari, trebuie sa fac factura brokerului pt comision ca sa il bag in contabilitate sau sunt de ajuns borderourile? (vezi toată discuția)
Scutire plata t.v.a broker de asigurari (modificare cod fiscal) Supralex Supralex Buna ziua, am o mare nelamurire si in masura in care ma puteti ajuta v-as ramane profund indatorat. In ce conditii poate o societate de intermediere ... (vezi toată discuția)
Plata impozit pe venit Emalia Emalia Buna ziua, Cf cod fiscal, un SRL plateste 3 % impozit pe venit. 1) intrebarea mea este daca un SRL cu CAEN principal 6622 (intermediere asigurari) ... (vezi toată discuția)