avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitare

as dori sa stiu mai exact la ce se refera ``perioada de reabilitare``
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 20:07, 7 Martie 2010
reabilitarea se face in urma unei condamnari si se face dupa trecerea unei anumite perioade de la execut ped si treb indepl anumite conditii,se face pe instanta ,in anumite cazuri poate fii si de drept.,ar fii bine sa consult un av.
Institutia prin intermediul careia fostul condamnat este reintegrat in societate prin inlaturarea interdictiilor, incapacitatilor si decaderilor, impuse ca urmare a condamnarii, este reabilitarea.

Potrivit legii, reabilitarea este de doua feluri. Intr-un caz aceasta intervine automat, fiind de drept iar in celalalt caz este nevoie de interventia instantei de judecata – rebilitare judecatoreasca.

* Reabilitarea isi produce efectele numai asupra masurii de siguranta prevazute de art. 112 lit. d) din Codul penal, respectiv interzicerea de a se afla in anumite localitati.

> Conditii pentru reabilitarea de drept a condamnatului:

- pedeapsa aplicata de instanta a fost amenda sau inchisoarea ce nu depaseste 1 an;
- in decurs de 3 ani de la executarea sau stingerea pedepsei, condamnatul nu a savarsit nico alta infractiune.


> Conditii pentru reabilitarea judecatoreasca a condamnatului:

a. Nu a suferit o noua condamnare in urmatorul interval:
- in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an pana la 5 ani – 4 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
- in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani pana la 10 ani – 5 la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
- in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani – 7 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
- in cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau inlocuite cu pedeapsa inchisorii – 7 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu inchisoare.

* Procurorul general poate dispune, in cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevazute mai sus.
** Luna si anul se socotesc implinite cu o zi inainte de ziua corespunzatoare datei de la care au inceput sa curga.

b. Isi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si in cazul cand are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;

c. A avut o buna conduita;

d. A achitat in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul cand partea vatamata a renuntat la despagubiri sau cand instanta constata ca cel condamnat si-a indeplinit in mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotararea de condamnare.
* Daca neindeplinirea obligatiei de mai sus nu se datoreaza relei-vointe a condamnatului, se poate dispune reabilitarea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen reabilitare yuly_blondu27 yuly_blondu27 doresc sa aflu cum pot sa ami fac labilitarea, am fost arestat acum vreo 6 ani an urma si fapta sa consumat an targu jiu, din 2001-2003, cu art.208,209: (vezi toată discuția)
Permis auto ferenti iosif ferenti iosif buna ziua as dori si eu sa ma ajutati cu o informatie daca la varsta de 15 ani am savarsit infractiunea de talharie pt.care am primit condamnare 4 ani cu ... (vezi toată discuția)
Rebilitarea cazierului gclejan gclejan acum 3 ani am luat o amenda penala pe care am platit-o , pe data de 3 februarie 2011 s-au facut 3 ani , cazierul se sterge automat ? (vezi toată discuția)