avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune mostenire teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune mostenire teren agricol

Buna ziua,
Bunicul meu a decedat acum 3 luni si a lasat lucrurile alandala aici pe pamant.
Casa batraneasca cu toate acareturile din dotare a fost data prin act vanzare cumparare (de catre abmii bunici -atunci in viata) unuia din copii, tatalui meu A.S.( fara clauze de gen plata inmormantare,ingrijirea batranilor, etc).
Cu pamantul ..mai greu o sa ne intelegem;
Mai exact pe actul de proprietate se afla o suprafata de 0.400HA vie, si teren arabil 3.900HA pe mai multe parcele(1 de 0.500HA, 1 de 1.00HA, 1 de 1.5HA, 1 de 0.900HA).
Pe langa aceste terenuri, mai se regasesc in acte la primarie (ca fiind lucrate de bunicul meu-insa fara sa existe succesiune realizata pentru ele si nici acte nu am gasit prin casa batraneasca) 2 parcele de 0.500 HA (din partea strabunicii-mama bunicului D) si o parcela de 1.5 ha (din partea strabunicului-tatal bunicii V).
Descendenti de gradul I (copiii) sunt 4 la numar( cel mare, A.I. provine din prima casatorie a bunicului si restul 3 din ultima casatorie cu A.V.-decedata acum 4 ani).
In acest moment , exista "o impartire" provizorie , de cand exista bunicul:
- 2 Ha "are" fratele mare A.I. (din prima casatorie)- cultivat
- 1 Ha "are" al 2 lea frate A.M.(0.500dat in arenda +0.500 cultivat)
- 0.900 ha "are" al 3 lea frate A.C. pamant cultivat
- 1.5 HA din partea strabunicului dat in arenda de bunicul
- 1 Ha cultivat de bunicul
+ via cultivata de bunicul si ingrijita de fratele A.S.
Mentionez ca toate taxele pentru pamantul nearendat (insamantare si alte lucrari agricole) au fost achitate de bunicul meu si exista chitante.
In urma cu 6 luni bunicul a cazut imobilizat la pat cu cangrena la ambele picioare -si a avut nevoie de ingrijire permanenta(tatal meu A.S a facut naveta de la tarade la bunicul la munca zilnic)
Nici unul din ceilalti frati nu a venit sa-l vada macar pe bunicul in aceasta perioada-ca sa nu mai zic de alt fel de ajutor.Nici macar la inmormantare /pomeni nu au participat financiar aceste cheltuieli fiind suportate de fratele mic A.S.
Acum vin cu pretentiile care mai de care:
- Vor sa se imparta in 4 doar pamantul care l "avea " bunicul in impartirea de mai sus, restul sa ramana cum il au acum, motivatia lor fiind ca fratele mic A.S nu mai are drept la pamant pentru ca "a primit" casa.
- Fratele mare sustine ca in titlul de proprietate al bunicului se afla 1 ha din partea mamei lui decedata A.L ,de care ar beneficia separat de ceilalti frati.
- De asemenea vor , ca pe langa pamantul din acte sa se imparta si graul pe care noi l-am recoltat anul trecut (ei insa, si-au luat IN fiecare an recolta de pe parcelele impartite de bunicul, fara a participa la vreuna din cheltuieli - recolta fratelui A.S fiind in fiecare an amestecata in hambar cu a bunicului).

Cum este cel mai bine sa se procedeze in astfel de situatii?
Sincer, dupa toate cheltuielile cu ingrijirea bunicului, inmormantare, pomeni avem o gramada de datorii si nu ne mai permitem sa alergam prin tribunale;

Noi am dorit de la bun inceput sa fie imparteala sa se faca corect intre frati insa nu a fost acceptata-
-1 ha de fiecare frate din pamantul bunicului , via sa ramana lui A.S (ca beneficiu pentru cheltuieli ingrijire/inmormantare ) iar din restul
- 1 ha la cel mare (din partea mamei lui A.L.) si 1.5 la restul 3 (partea strabunicului-tatal bunicii A.V).
Astept si parerea D-voastra...
Multumesc
Ioana A.
Cel mai recent răspuns: oanabomboana24 , utilizator 18:57, 9 Martie 2010
oanabomboana24 a scris:


Casa batraneasca cu toate acareturile din dotare a fost data prin act vanzare cumparare (de catre abmii bunici -atunci in viata) unuia din copii, tatalui meu A.S.( fara clauze de gen plata inmormantare,ingrijirea batranilor, etc).

Noi am dorit de la bun inceput sa fie imparteala sa se faca corect intre frati insa nu a fost acceptata-

.... via sa ramana lui A.S (ca beneficiu pentru cheltuieli ingrijire/inmormantare ) iar din restul ...


Sa stiti ca oamenii ajung in instanta, de cele mai multe ori, tocmai pentru faptul ca fiecare vede altceva ca fiind CORECT (punctul lui de vedere il impiedica sa vada punctele de vedere ale altora).

Bunaoara, n-am stat sa analizez cu atentie ce si cum vreti sa-mpartiti, dar mi-a atras atentia ceea ce am citat din mesajul dvs.

Eu vad ca AS a ...capatat o casa. O fi ea prin contract de vanzare-cumparare, dar... cinstit vorbind, a fost platita?
Iar acum AS pretinde in plus si o vie. (pe langa terenul "impartit frateste", daca am inteles bine).
E legal sa pretinda cheltuieli de inmormantare. Dar o fi si ...corect, ca dupa ce a luat ca "avans" o casa sa mai vrea acum si o vie (pe langa o parte din teren egala cu a fratilor)?

Fie mai analizati odata pretentiile fiecaruia la masa tratativelor,
Fie ajungeti in instanta unde fiecare poata s-o tina pe-a lui si ...vedeti ce iese.

Sincer vorbind, am citit de 2 ori mesajul, dar cred ca m-am cam incurcat in mame si neveste (nu prea mi-e limpede speta).

Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
romascanu, moderator
Multumesc in primul rand pentru atentia acordata situatiei expuse mai sus..
Ma vad nevoita sa vin cu cateva completari, pentru a se intelege situatia mai bine:
-casa a fost cumparata de tatal meu deorece locuia cel mai aproape de batrani, si in plus era singurul care venea sa-i ajute la treaba-restul avand gospodariile lor(tata locuind la bloc) iar banii primiti au fost pusi pe un cec pe numele bunicului -din pacate acei bani au fost folositi ulterior pentru inmormantarea bunicii mele.
Casa a fost vanduta acum 10 ani, dupa ce anterior au fost intrebati toti fratii de catre bunici-practic tata a fost ultima varianta- restul nu " s-au legat la cap " de teama unor eventuale clauze(cum am avut-o noi

Consider ca acest aspect nu trebuie sa influenteze decizia si modul cum se face succesiunea deoarece nu este parte din averea actuala a bunicului.

Cat despre mame, neveste sunt doar 2 la numar: prima a avut un copil si ultima 3 printre care si tatal meu care este cel mai mic.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters15764 ContSters15764 Buna ziua, Unchiul meu vrea sa dezbata succesiunea dupa moartea parintilor lui, adica dupa bunicii mei. Va descriu mai jos situatia cu care ma confrunt in ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters15764 ContSters15764 Buna ziua, Unchiul meu vrea sa dezbata succesiunea dupa moartea parintilor lui, adica dupa bunicii mei. Va descriu mai jos situatia cu care ma confrunt in ... (vezi toată discuția)
Revendicare teren extravilan jackiss jackiss Buna ziua! Am urmatoarea problema! Tatal meu ca unic mostenitor este posesorul unui teren de 1HA. Dorind sa faca faca actele necesare pentru a intra legal in ... (vezi toată discuția)