avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... gard comun vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

gard comun vecin

Am casa pe mejdie cu vecinul care locuieste acolo de 25 ani, noi stam doar de 7 ani ,Avem un gard comun metalic de 4 m care desparte proprietatile in fapt 2 gradini de 4pe 8 metri..Pe gard s-a extins o planta verde cataratoare ce se mentine verde tot anul, pe care am pus-o knd am venit ,si care nu l-a deranjat pe vecinu Mitica. Desi nu au fost animozitati in relatia cu M Intr-una din zilele trecute fara nici o discutie (macar una de bun simt) tot ce era in gard a fost smuls - motivatia fiind ca gardul la facut el cu n ani in urma , si ca vrea sa=l vopseasca- era un gard viu si frumos , am mai salvat ceva in curtea mea- Gardul l-am studiat se poate sa-l fi facut el , (nu mi-a spus niciodata asa ceva), e deplasat in curtea mea fata de axa de pe casa cu15 cm- daca nu-ntelege si eu nu pot folosesc si eu gardul , pot cere reconstruire gardului in continuarea axelor ce coboara din lipirea caselor si cu asta fortuit sa facem un nou gard prefer fara transparenta,,,, cat de inalt se poate face acel gard despartitor , daca casele sunt cu etaj?
Cel mai recent răspuns: sama , utilizator 16:14, 18 Ianuarie 2011
Potrivit Codului civil ,, Orice gard ce desparte două proprietăţi se socoteşte comun, afara dacă numai una singura din două proprietăţi va fi îngrădită, sau de nu va fi titlu sau posesiune îndestulătoare care sa constate din contra."
In urma prevederilor Codului civil gardul comun se intretine de ambele partii si pentru a putea efectua unele reparatii sau sadrea unor plante cum sunt cele puse de dumneavoastra,trebuie cerut si acordul vecinului.Codul civil mai spune ca ,,
Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.

ART. 607
Nu e iertat a sadi arbori care cresc înalţi decât în departarea hotărâtă de regulamente particulare*) sau de obiceiurile constante şi recunoscute şi în lipsa de regulamente şi obiceiuri, în depărtare de doi metri, de la linia despartitoare a celor două proprietăţi pentru arborii înalţi şi de o jumătate de metru pentru celelalte plantaţii şi garduri vii.


ART. 608
Vecinul poate cere ca arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mica sa se scoată.
Acela pe a cărui proprietate se intind cracile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia.
Dacă rădăcinile se intind pe pământul sau are drept a le tăia singur.

vecinul meu a plantat vie exact langa gardul comun, acum o leaga de gard si s-a intans si la mine in gradina.
problema este ca eu i-am tot spus sa-si mute via de pe gard si sa o planteze la o distanta care se nu ma afecteze pe mine dar el pe motivul ca nu are spatiu suficient , nu vrea.
ce pot face in acest caz, unde sa ma adresez deoarece m-am saturat sa tot curat vie si frunze , macar daca era o vita de soi.de 5 ani tat ii zic sa facem gardul, sa nu mai vedem unul in curtea celuilalt dar degeaba, el tot aia zice ca nu are bani pt asemenea investitii.
astept sfaturile voastre.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plantara unui nuc flor78 flor78 Buna dimineata! Imi putei spune la ce distanta de gardul vecinului se poate planta un nuc? Mai ste valabila legea prin care se spunea ca nucul trebuie plantat ... (vezi toată discuția)
Plantatii de langa gard Galaa Galaa Buna seara, As dori sa va intreb la cine sa apelez in cazul in care vecinul meu are vita de vie (de aprox. 5-6 m inaltime) chiar langa gard, chiar si pe ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac? alex11dan alex11dan am un teren de vreo 900mp, am plantat pomi fructiferi,unul din vecini are plantati niste salcami foarte inalti,chiar langa gard,am pb. cu pomii mei,in fiecare ... (vezi toată discuția)