avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pact comisoriu de grad IV impus de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pact comisoriu de grad IV impus de angajator

Sunt angajat in cadrul unei organizatii neguvernamentale din Romania cu contract individual de munca pe termen nelimitat. Acum cateva zile, fara nici o informare prealabila, am primit spre semnare, impreuna cu toti ceilalti angajati un "Act aditional modificare CIM" antedatat. Va redau exact continutul acestuia:

"Prin prezenta partile convin de comun acord cu ocazia modificarilor intervenite la clauzele contractului individual de munca, incepand cu data de... dupa cum urmeaza:
L(litera e) Alte clauze:

Pact comisoriu IV, incheiat intre angajat si angajator. Partile prezentului contract convin ca salariul d-lui/dnei .... poate suferi fluctuatii, functie de potenta financiara a angajatorului, acesta fiind in interdependenta directa cu veniturile si cheltuielile sale raportat la obiectul de activitate al angajatorului.".

Restul textului nu are relevanta, referindu-se la faptul ca angajatul va fi informat despre modificarile operate cu cel putin 15 zile inainte si ca restul clauzelor contractului individual de munca raman neschimbate.
Angajatorul a incercat sa ne explice ca pactul comisoriu mentionat in prima parte a textului este legat de urmatoarea prevedere referitoare la salariul fluctuant (se instituie prevederea cu salariul fluctuant prin intermediul unui pact comisoriu de grad IV).
Va rog respectuos sa imi confirmati daca este asa sau daca dimpotriva aici este vorba despre doua prevederi diferite. Si mai ales, va rog sa imi explicati la ce riscuri ma supun ca angajat consimtind la acest pact comisoriu de grad IV.

Va multumesc pentru amabilitate si astept raspunsul dumneavoastra in cel mai scurt timp avand in vedere faptul se exercita presiuni de ordin psihologic asupra noastra, a angajatilor.

Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:15, 11 Martie 2010
Hartiuta intitualata pompos "Act aditional modificare CIM" contine doua lucruri distincte chiar daca angajatorul vrea sa lase senzatia, prin exprimare mestesugita, ca unul decurge din altul.

1) "Pact comisoriu IV" (care am stabilit ca este nul si neavenit)
2) "salariul d-lui/dnei .... poate suferi fluctuatii, functie de potenta financiara a angajatorului".

Referitor la punctul 2)... este in regula aceasta pretentie a angajatorului? Nu contravine si aceasta codului muncii si este lovita la randul ei de nulitate? Persoana este angajata cu contract individual de munca pe durata nedeterminata... iar daca semneaza, semneaza pentru ambele puncte, acestea fiind puse pe aceasi hartie.

Ce parerea aveti?
dcgdcgdcg a scris:
2) "salariul d-lui/dnei .... poate suferi fluctuatii, functie de potenta financiara a angajatorului".

Referitor la punctul 2)... este in regula aceasta pretentie a angajatorului? Nu contravine si aceasta codului muncii si este lovita la randul ei de nulitate?

Ba da, tocmai asta s-a spus si mai sus.
Deci ambele puncte si anume:

1) Pact comisoriu IV (care ar permite desfiintarea contractului de plin drept fara ca angajatul sa poata face ceva)

cat si

2) Fluctuarea salariului in functie de potenta angajatorului

sunt NULE... persoana poate sa semneze linistita aceasta hartie fara nici o valoare juridica.

Multumesc pentru lamuriri!
Din punctul meu de vedere, in actul respectiv nu exista decat punctul 2 mentionat de dvs, cu o denumire gresita. Nu ajunge sa pui undeva un titlu ca sa si ai reglementarea respectiva, asa ca de vreme ce nu e reglementat niciun pact comisoriu nici macar nu are sens sa vorbim despre el.

Ceea ce exista acolo este propunerea pentru acordul salariatului la micsorari viitoare si incerte ale salariului. Iar asta nu poate produce efecte, asa cum deja s-a subliniat.

Cu toate acestea nu cred ca e ok ca persoana sa semneze si apoi sa stea linistita ca nu produce efecte. Mai bine discuta acest aspect acum, pentru ca altfel se va vedea in situatia in care angajatorul ii va diminua salariul si apoi va trebui, foarte probabil, sa se judece ca sa isi recapete drepturile.
Sfatul meu ar fi ca persoana respectiva sa aiba o discutie cu reprezentantii angajatorului, eventual asistata de avocat, in care sa puna foarte clar problema nelegalitatii acelui act.
Hartia respectiva a fost redactata cu asistenta unui jurist de la respectiva societate. Avand in vedere cele descrise mai sus, credeti ca este intelept sa apelez la serviciile respectivului avocat intr-o chestiune separata cum ar fi asistenta intr-un proces relativ simplu (cumparare imobil cu tot ce presupune aceasta: verificare acte, semnare antecontract, contract de vanzare-cumparare -> de fapt schimb de imobile plus diferenta). Sau ar fi mai intelept sa ma indoiesc de calificarea profesionala a respectivului si sa caut asistenta in alta parte? :wassat:

Alte discuții în legătură

Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu leona777 leona777 as vrea sa stiu daca am intr-un contract de inchiriere prevazuta o clauza de operare a unui pact comisoriu de grad IV, mai trebuie sa trimit notificare ... (vezi toată discuția)
Revenire asupra unui contract reziliat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am reziliat un contract pe care-l aveam cu un client, pentru neplata obligatiilor, printr-o notificare unilaterala de reziliere (confrom ... (vezi toată discuția)