avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general pierderi din curs valutar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

pierderi din curs valutar

sunt titular de I.I. si primesc plata in euro;
1. in reg.de casa in valuta trec cursul BNR din ziua in care am primit plata si astfel rezulta o suma in lei cu care ma inregistrez in jurnalul de incasari si plati, dar cand ii schimb cursul este mai mic si astfel suma in lei care-mi intra este mai mica; cum pot face sa trec in contabilitate realul (suma in lei intrata)?
2. daca primesc 100 euro, iar banca imi retine 5 cu titlu de comision, ce trec in reg.casa in valuta? 100 sau 95?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristian_conea , utilizator 10:17, 14 Martie 2010
Tineti contabilitatea in partida simpla. Nu aveti diferente de curs.
Nu au cum sa apara. Cand ati inregistrat banii v-ati inregistrat cu venitul. Cand schimbati banii , trebuie inainte sa-i scoateti. Nu-i puteti scoate decat tot cum au intrat. Deci in faza asta nu apare diferenta de curs.
Cand ati incasat contravaloarea lor in lei aveti doua variante :
1 - ii tocati (adica ii cheltuiti in nume personal)
2 - depuneti suma in lei in "casierie". Nici in faza asta nu apare diferenta de curs.
Si daca i-ati fi avut in banca si v-ar fi virat lei la schimb si tot nu aparea diferenta de curs.
Trebuie sa nu uitati ca dv. inregistrati venitul (o singura data) la incasare , iar cheltuiala in momentul efectuarii platii.

La pct 2 - 100 EUR reprezinta venit si 5 EUR reprezinta cheltuiala. Nu puteti face compensare intre venituri si cheltuieli.
pct.2 clar!

pct.1 : ma inregistrez cu leii obtinuti din euro x cursul de schimb BNR (4,1 lei/euro, de ex.). Ii schimb in lei exact cand mi-au intrat (pt.a nu introduce o alta variabila - cursul de la o zi la alta) direct la banca unde am contul fara sa-i scot fizic (sa pun mana pe ei), ci prin internet banking. Cursul de cumparare al bancii este (ca peste tot) mai mic decat cursul BNR (ex. 4,04 lei/euro), deci obtin mai putin. La asta ma refeream (ex.: la 1000 euro, ma inregistrez cu venit de 4100 lei, dar eu, in urma schimbului, obtin 4040 lei).
O solutie ar fi sa scot euroii (mai dau si la banca un comision), iar apoi sa stau la colt de strada si sa-i dau cel putin la cursul BNR (cei ce cumpara, cumpara la pret peste cursul BNR), dar asta nu-i legal.
Venitul impozabil = incasarea
Incasarea = 1000 euro
In RJIP se inregistreaza 1000 x curs BNR (din ziua incasarii).
Nu este nevoie sa schimbati euro in lei.
Daca vreti sa nu ramaneti in pierdere, schimbul valutar il puteti face in momentul in care cursul bancii dvs. va fi mai mare decat cursul BNR la care ati inregistrat incasarea. Aceasta diferenta de curs nu influenteaza venitul impozabil. Daca nu m-am facut inteleasa, va rog sa reveniti cu intrebari.
Multumesc, este f.clar; pt.a nu ramane in pierdere trebuie sa astept un curs mai bun pt.mine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare pe pfa/srl pentru servicii prestate ca freelancer dorincornea dorincornea Vreau sa incep activitatea ca freelancer prin servicii de genul oDesk / Elance si altele similare si am cateva intrebari legate de modul in care ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Incasare in euro pe i.i., schimb valutar cu pierdere nforcer2004ro nforcer2004ro Buna ziua, Daca se incaseaza o suma in Euro in contul Intreprinderii Individuale, legea nu te lasa sa retragi numerar in Euro, doar lei. De aici apare ... (vezi toată discuția)
Diferenta curs valutar rjip DanaZg DanaZg Buna ziua! Sunt traducator autorizat si tin contabilitatea in partida simpla. Fiind la inceput, nu stiu cum sa procedez cu diferentele de curs ... (vezi toată discuția)